Obama udelukker militær aktion i Ukraine

Ruslands indtog i Ukraine får ikke USA til at sende militæret til den tidligere Sovjet-republik.

I stedet arbejder USA ad diplomatiske veje, fastslår præsident Barack Obama over for den californiske tv-station KNSD.

Rusland har forbrudt sig med et andet lands suverænitet ved at sende sine styrker ind på den ukrainske halvø Krim, men præsidenten lægger vægt på, at USA "ikke skal på en militær udflugt i Ukraine".

- Det, vi vil gøre, er at mobilisere alle vores diplomatiske ressourcer for at sikre, at vi har en stærk international koalition, der sender en klar besked, siger Obama.

- Vi bliver ved med at øge presset på Rusland, mens det forsætter sin nuværende kurs, fortsætter præsidenten.

Han siger, at bare fordi et land er magtfuldt, betyder det ikke, at det har retten til at handle, som Rusland har gjort ved at annektere Krim.

Obama siger dog også, at "selv ukrainere vil anerkende, at det hverken ville være hensigtsmæssigt eller godt for Ukraine", hvis USA kommer i en militær konflikt med Rusland.

Ukraines nationale sikkerhedschef, Andrij Parubij, sagde onsdag, at styret i Kijev arbejder på en plan om at trække sine soldater og deres familier tilbage fra Krim-halvøen, efter at Rusland og russiskvenlige styrker har indtaget store dele af den omstridte halvø.

Sikkerhedschefen sagde, at han håber, at FN vil anerkende Krim som en demilitariseret zone.

- Denne formel er den bedste for at sikre en deeskalering af situationen, sagde han.

Samtidig vil Ukraine nu kræve, at russiske besøgende opnår visum for at få adgang til Ukraine, lød det.

Tidligere onsdag tog flere hundrede russiskvenlige aktivister kontrollen med Ukraines flådehovedkvarter på Krim i byen Sevastopol, uden at der tilsyneladende blev løsnet skud.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip