Obama udråber Nordkorea til stormagters store bekymring

admin

424 uger siden

|

26/05/2016

Dagens topnyheder

Nordkorea er en stor bekymring for os alle, lyder det fra den amerikanske præsident, mens G7-landene er samlet til topmøde i Japan.

Meldingen falder under et pressemøde, mens verdens syv førende industrilande uden Rusland drøfter forskellige emner af international karakter.

Han noterer og glæder sig over, at bestræbelser i Kina og i andre af regionens lande ser ud til at have en positiv effekt på Nordkorea.

- Det er et centralt emne i diskussionerne og forhandlingerne med Kina, siger den amerikanske præsident ifølge nyhedsbureauet AFP.

Kinas rolle kan ifølge Obama hjælpe til at forhindre, at Nordkorea sælger missiler og våben til andre lande.

Nordkorea har det seneste halve år testaffyret forskellige nukleare våben.

G7-landenes stats- og regeringschefer har, fortæller den amerikanske præsident, også udtrykt bekymring over udmeldinger fra Donald Trump. Trump står til at blive republikanernes kandidat ved det forestående præsidentvalg i USA.

- De er lidt i tvivl om, hvordan de skal opfatte det, siger Barack Obama om republikanerens udmeldinger.

Trump har blandt andet sagt, at han vil have opført en stor mur mod Mexico - og den skal Mexico betale.

Han har også varslet, at han ikke vil beskytte Nato-lande i den vestlige forsvarsalliance, hvis landene ikke bruger nok penge på eget forsvar.

Republikaneren vil desuden flytte fokus væk fra Mellemøsten, hvor amerikanernes krige ifølge Trump har bidraget til Islamisk Stats fremgang.

/ritzau/