Obama: USA viser lederskab i en uvis verden

USA leder verden i kampen mod Islamisk Stat (IS), mod ebola og klimaudfordringerne, pointerer USA's præsident, Barack Obama, der lørdag holdt sin ugentlige tale til nationen.

- I visse situationer ser verden fortsat på USA og på vores værdier som frihed og demokrati. Amerikansk lederskab er den uændrede faktor i en uvis verden, siger den amerikanske præsident og tilføjer:

- Det var tilfældet i denne uge, da vi mobiliserede verden til at imødegå nogle af vor mest presserende udfordringer. Han henviste til, at USA sammen med sine allierede i denne uge begyndte at angribe IS i Syrien.

- USA leder verden i kampen mod IS, fastslog præsidenten i talen.

Obama siger om krisen i Ukraine, hvor prorussiske separatister har kæmpet mod ukrainske regeringsstyrker, at Washington vil "støtte Ukraine," mens landet udvikler sit demokrati og sin økonomi.

Obama sagde også, at USA leder verden i kampen mod Ebola i Vestafrika, ligesom det sammen med flere og flere allierede møder den øgede trussel fra klimaudfordringerne.

Indbyggerne i verden ønsker vort lederskab, og vi hilser dette ansvar velkommen, siger den amerikanske præsident.

General Martin Dempsey, der er det amerikanske militærs stabschef, har også udtalt sig om situationen i Mellemøsten, og han, at det har vital betydning at få opbygget en effektiv oprørsstyrke på landjorden i Syrien, hvis IS skal drives tilbage.

- Vi har vurderinger på alt fra 12.000 til 15.000, og det er, hvad vi mener, at der skal bruges for at genvinde tabt territorium i det østlige Syrien, siger Dempsey, der fredag holdt et pressemøde om Syrien i Pentagon.

Den amerikanske general siger, at en aktuel plan om at rekruttere 5000 mand, der skal modtage træning og uddannelse af amerikanske instruktører, aldrig har sigtet mod at skabe en fuldtallig "moderat" oprørsstyrke.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip