Obama vil give millioner af illegale ophold i USA

USA's præsident, Barack Obama, vil i en tale på amerikansk tv natten til fredag (dansk tid) meddele, at han uden om Kongressen iværksætter en omfattende immigrationsreform, der blandt andet vil indebære, at 4,4 millioner illegale indvandrere vil undgå udvisning, siger regeringskilder til Reuters.

- Omkring 4,4 millioner mennesker, som ikke er registreret, og som befinder sig i landet uden gyldige papirer, vil få tilladelse til at blive. Det gælder personer, som er forældre til amerikanske statsborgere og personer, der har et såkaldt "green card".

- Obama vil også give meddelelse om en ekspansion af et program, der tillader børn, som illegalt er bragt til USA af deres forældre, at blive i landet, hvilket kan hjælpe yderligere 270.000 personer, siger kilderne.

- For erhvervslivet vil Obama udvide et program, som vil give midlertidige visa til udenlandske studenter, der tager eksaminer i specialiserede studier eller i højteknologiske programmer på amerikanske universiteter, ligesom der vil blive tilbudt visa til personer med "usædvanlige evner," siger kilderne.

Republikanerne, der ved midtvejsvalget for lidt over to uger siden sikrede sig flertal i begge Kongressens kamre, er rasende. Der lyder allerede krav om, at præsidenten skal stilles for en rigsret for at underløbe Kongressen.

- Alle er enige om, at vores immigrationssystem er brudt sammen, sagde Obama i en video, som han udsendte onsdag forud for sin tv-tale.

- Ulykkeligvis har Washington (Kongressen red.) tilladt, at problemet har kunnet gnave alt for længe. Det, som jeg fremlægger, er ting, som jeg kan gøre med min lovbestemte bemyndigelse som præsident for at kunne få systemet til at virke bedre, forklarede han.

Han opfordrede Kongressen til at følge hans præsidentielle dekret op ved selv at beslutte en indvandrerreform.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip