Obama vil skrotte arbejde med at træne syrere

USA vil midlertidigt indstille det program, som indebærer at træne og bevæbne syriske oprørere til at kæmpe mod Islamisk Stat, oplyser det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon.

I stedet vil amerikanerne fokusere på at sende våben til grupper, der allerede er på slagmarken i Syrien og har vist deres værd, siger højtstående regeringsembedsmænd.

New York Times skrev tidligere fredag, at præsident Barack Obama vil skrotte programmet, men Pentagon siger, at der vil blive tale om en "pause".

Fremover vil amerikanerne levere "basalt udstyr" til ledere af de pågældende grupper, men ikke tungere våben som eksempelvis anti-kampvognsraketter.

Flere medier tolker det som en erkendelse af, at det meget omtalte træningsprogram til 500 millioner dollar (omkring 3,3 milliarder kroner) har haft en meget lille effekt.

Men chefen for politikudvikling i det amerikanske forsvarsministerium, Christine Wormuth, forsvarer det dyre program, selv om det kun har udklækket 60 soldater - langt under målet på de 5400 oprørere, USA satte sig for at træne.

- Jeg mener overhovedet ikke, at der var tale om dårlig udførelse, siger Wormuth.

- Det var i sagens natur en meget, meget kompleks mission, siger hun ifølge Reuters.

Dermed vil der ikke længere ske rekruttering af de såkaldte moderate syriske oprørere, som har gennemgået træning i Jordan, Qatar, Saudi-Arabien eller De Forenede Arabiske Emirater.

I stedet skal et langt mindre træningscenter etableres i Tyrkiet, hvor en mindre gruppe, der består af ledere af forskellige oppositionsgrupper, skal undervises i militære manøvrer som at anmode om luftangreb, siger en højtstående Pentagon-kilde til New York Times.

Fremover vil USA også se på, hvad der hidtil har virket bedst i kampen mod Islamisk Stat.

Regeringsembedsmænd peger blandt andet på de kurdiske styrker, som har haft held til at presse Islamisk Stat ud af eksempelvis grænsebyen Kobani i Syrien.

USA har i forvejen sendt våben til nogle af de kurdiske grupper.

Udspillet har været ventet i flere uger, særligt efter afsløringerne i sidste måned, som gik på, at kun fire eller fem USA-trænede oprørere reelt deltog i kampene i Syrien.

Der er dermed langt til planens oprindelige håb om at træne op mod 5400 oprørere i år og over 15.000 de næste tre år.

- At træne tusindvis af infanteri var ikke den rigtige model. Jeg tror, det er blevet ret klart, siger en unavngiven, højtstående embedsmand til New York Times.

/ritzau/

 

Dagens Gossip