Obama vil styrke tysk samarbejde efter spionskandale

Der er plads til forbedring i efterretningssamarbejdet mellem USA og Tyskland.

Det anerkender den amerikanske præsident, Barack Obama, som tirsdag har talt i telefon med den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og blandt andet diskuteret sagen om en dobbeltspion, som har ført til udvisningen af en CIA-chef i Tyskland.

Sagen har forværret forholdet mellem de to allierede stormagter, som i forvejen har været skrøbeligt, efter at det sidste år kom frem, at amerikanske efterretningstjenester havde aflyttet kanslerens og almindelige tyskere mobiltelefoner.

I den nye sag er den amerikanske CIA-chef i Berlin blevet udvist, da det blev afsløret, at USA har brugt en ansat i den tyske efterretningstjeneste til at spionere mod det tyske parlament.

- Præsidenten og kansleren ... udvekslede holdninger om det amerikansk-tyske efterretningssamarbejde, og præsidenten sagde, han vil holde tæt kontakt om måder at forbedre samarbejdet fremadrettet, lyder det i en meddelelse fra Det Hvide Hus.

I samtalen diskuterede de to ledere desuden konflikten i Ukraine samt Irans atomprogram.

Den mistænkte spion anklages for at have udspioneret Forbundsdagens parlamentariske undersøgelsesudvalg, som er i gang med at granske den amerikanske efterretningstjeneste NSA's overvågning af Tyskland. Det var lækkede dokumenter fra whistlebloweren Edward Snowden, som afslørede USA's ageren i det tyske.

Spionen skulle angiveligt have erkendt at have stjålet 218 dokumenter i løbet af to år og sendt dem til det amerikanske efterretningsvæsen. Til gengæld skulle manden have modtaget 25.000 euro som belønning.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip