Økonom: Britisk rentehug vil gavne danske turister

Skrevet af admin

04/08/2016

Dagens topnyheder

Der er ikke noget overraskende i, at den britiske centralbank, Bank of England, sænker renten fra 0,50 til 0,25 procent.

Det mener Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank. Han understreger, at danske turister kan glæde sig over dagens rentenedsættelse.

- Langt de fleste iagttagere havde regnet med, at man ville sænke renten, men det er derimod overraskende, at der lægges op til, at renten kan få endnu et dyk i den nærmeste fremtid.

- Pundet bliver svækket af det her, og det gør det billigere for danskere og andre udlændinge, der køber ting på nettet eller rejser til Storbritannien og holder ferie, siger han.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er det første gang siden 2009, at centralbanken sænker renten. Samtidig forhøjes bankens opkøbsprogram for obligationer og andre aktiver med 60 milliarder pund til 435 milliarder pund.

Den britiske centralbank sænker renten for at få højere aktivitet og en bedre konkurrenceevne i erhvervslivet.

- Det er en af de effekter, som Bank of England håber på, siger Jacob Graven.

Torsdagens rentemøde er det andet, efter at briterne i juni stemte for at forlade EU.

Ved det første møde var det forventet, at Bank of England ville sænke renten, men rentenedsættelsen udeblev.

Jacob Graven fra Sydbank siger, at økonomerne i centralbanken gerne lige ville vente og se, hvordan nøgletallene i Storbritannien udviklede sig efter EU-afstemningen.

- Flere af nøgletallene viste, at britiske virksomheder har mistet en stor del af optimismen, og så har økonomerne været i maskinrummet for at se, hvad man kunne gøre for at hjælpe virksomhederne på vej.

Cheføkonomen mener ikke, at dette bliver startskuddet til rentenedsættelser hos Den Europæiske Centralbank (ECB).

- ECB vil næppe følge efter. De holder selvfølgelig øje med den europæiske økonomi, men brexit-afstemningen ser slet ikke ud til at få de samme konsekvenser for de andre medlemslande.

/ritzau/