Økonom: Europa vil høste guld på hævet rente i USA

Når den amerikanske centralbank varsler en snarlig renteforhøjelse, så er det fordi, at det går bedre i landets økonomi. Og det vil altid kaste guldstøv mod Europa.

Det vurderer seniorøkonom Kim Fæster fra Jyske Bank, efter at centralbanken - også kaldet Federal Reserve - har åbnet en dør på klem for, at renten kan stige allerede fra denne sommer.

- Det er et positivt signal, fordi når centralbanken begynder at hæve renten, så er det kun fordi, at det går ganske glimrende i økonomien, siger Kim Fæster til Ritzau.

Men der er stadig områder, som holder økonomien og optimismen tilbage på den anden side af Atlanten, konstaterer seniorøkonomen.

Det drejer sig blandt andet om de amerikanske lønstigninger, der mangler at stige noget mere, ligesom inflationen fortsat mangler at vokse.

Derudover skal boligmarkedet klare sig noget bedre, og forbrugerne skal i en vis udstrækning komme mere ud af deres tryghedsboble.

- Centralbanken siger, at det begynder at gå bedre, men at den også gerne vil se, at det fortsætter.

- Der skal især også ske en forbedring på arbejdsmarkedet, og inflationen skal begynde at tiltage. Det er de to signaler, som vil få centralbanken til at hæve renten, siger Kim Fæster.

Når det trods alt går bedre i den amerikanske økonomi, så er der også grund til at klappe i de europæiske hænder.

- Der er masser af virksomheder i Europa, som sælger meget til amerikanerne. Det vil sige, at når der sælges mere til USA, så bliver der også ansat flere her i Europa, siger seniorøkonomen.

Dertil vil en hævet rente ifølge Kim Fæster kunne betyde en yderligere styrkelse af dollaren.

- Det betyder, at den europæiske valuta bliver svækket, som gør, at europæerne og deres virksomheder får en bedre konkurrenceevne, påpeger han.

Men den negative vinkel er samtidig, at en styrket dollar vil betyde, at det bliver dyrere for europæere at rejse til USA for at holde ferie, lyder det fra Kim Fæster.

/ritzau/

 

Dagens Gossip