Økonom om ECB-opkøb: Filmen er først lige startet

09/03/2015 19:24

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Den Europæiske Centralbank (ECB) er mandag gået i gang med sit meget omtalte opkøbsprogram, der skal sætte ekstra skub i den europæiske økonomi.

Men på førstedagen af programmet, der skal købe obligationer for 450 milliarder kroner hver måned i halvandet år, er det endnu for tidligt at konstatere det store.

- Det svarer lidt til, at der skal laves en anmeldelse af en film, når man har set det første minut af den.

- Men indtil videre ser det fornuftigt ud. Filmen er startet, og så må vi se, hvad der sker over de kommende måneder. Så bliver vi væsentlige klogere på, hvad det reelt set har haft af betydning, siger cheføkonom Steen Bocian fra Danske Bank til Ritzau.

Hvis der kigges ud over de finansielle markeder, kan opkøbsprogrammet allerede have haft en vis betydning, da nogle af de europæiske renter er faldet en smule mandag.

Men Steen Bocian understreger, at man skal være varsom med at overfortolke den slags som andet end små, daglige udsving.

- Før vi er nået lidt længere ind i programmet, er det ikke til at sige noget særlig begavet om, hvorvidt det får succes eller ej nu og her.

- Det her er noget, der som minimum skal vare halvandet år. Man kan sige, at vi nu har én dags erfaring, og den har været okay. Men det er stadig for tidligt at drage konklusioner, påpeger cheføkonomen.

Målet med opkøbsprogrammet er at sætte gang i inflationen og få højere vækst i Europa, så inflationen stiger og rykker nærmere ECB's mål på lidt under to procent.

- Der er det stadig for tidligt at sige, om programmet vil kunne indfri den målsætning.

- Men optakten har alt andet lige hjulpet lidt på vejen, da vi siden annonceringen af programmet har set, at dollar er blevet styrket ret markant over for euro, siger Steen Bocian.

Programmet varer i første omgang til september 2016, men det kan blive forlænget, hvis der vurderes at være et behov for det.

/ritzau/