Økonom: Politikere må finde penge til boligskattestop

11/06/2015 16:13

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Hvis boligejerne får lov at slippe for øgede boligskatter helt frem til 2025, så skal politikerne finde en pose penge et andet sted i budgetterne. Det siger professor ved Aarhus Universitet og tidligere overvismand Torben M. Andersen.

- Selvfølgelig er det til syvende og sidst en prioritering, men det er jo ret åbenbart, at hvis man ikke vil hente penge på boligskatter, så skal pengene komme et andet sted fra, siger Torben M. Andersen.

- Så er det en klassisk diskussion, om de skal komme fra skatteområdet eller i forhold til de velfærdsopgaver, som det offentlige skal løse for borgerne. Men et eller andet sted får det konsekvenser, siger han.

Venstre er ifølge Jyllands-Posten klar til at forlænge skattestoppet på ejendomsværdiskatten fra 2020 til 2025, og finansminister Bjarne Corydon (S) siger til Ritzau, at Socialdemokraterne bakker op.

Venstre har ikke selv anført konkret finansiering. Ifølge Bjarne Corydon kan pengene findes inden for det eksisterende råderum.

- De planer, man har lavet omkring de offentlige finansers udvikling og såkaldte holdbarhedsberegninger, har taget udgangspunkt i, at skattestoppet kun går til 2020.

- Så hvis det skal køre længere, er der et provenu-konsekvens af det, som man skal finde ud af at løse, siger Torben M. Andersen.

Ejendomsværdiskatten har været fastfrosset i kroner og øre siden 2001. Dermed har inflationen gradvist udhulet skatten. Skattestoppet på boliger har ofte fået kritik af økonomer.

Blandt andet har de økonomiske vismænd flere gange talt for at hæve boligskatten og for eksempel sænke skatten på arbejde i stedet.

Ifølge Torben M. Andersen er skattestop på boliger med til at øge den økonomiske ulighed i samfundet, fordi det er de høje indkomstgrupper, der har fået mest gavn af det.

Desuden kan det være med til at stabilisere boligmarkedet og dermed hindre nye boligbobler, hvis politikerne slipper boligskatterne løs igen.

- Når boligpriserne stiger, så ville ejendomsværdierne og dermed skattebetalingen også stige. Det lægger en dæmper både på prisstigninger og prisfald, siger Torben M. Andersen.

/ritzau/