Økonom: Rige pensionister er et politisk ønske

Det er ikke specielt overraskende, at hver tredje dansker over 64 år nu er millionær. Det skyldes årtiers pensionsopsparing, der har været en bevidst politisk strategi.

Det siger cheføkonom i Sydbank, Jacob Graven.

- Det har været en bevidst strategi politisk i flere årtier, siden man begyndte at opbygge arbejdsmarkedspensioner. Folk har i stigende grad større pensionsformuer, derfor giver det fuldt ud mening, at de ældres formuer er vokset med 25 procent fra 2000 til 2012, siger Jacob Graven.

Tallene stammer fra en analyse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, der handler om danskere på 65 år og derover, som Politiken Søndag omtaler.

Fra 2000 til 2012 er ældres formuer vokset med 25 procent, viser analysen. Ingen anden aldersgruppe har haft så store stigninger i indkomster og formuer siden årtusindskiftet. For danskere på 65 år og derover er indkomsten steget med 26 procent i perioden.

Cheføkonomen minder om, at pensionisternes formuer skal forsørge dem og holde livet ud, og det kan være mange år, 20, 25 år eller mere.

- Det betyder jo, at pensionister med en stor pensionsopsparing trækker mindre på de offentlige kasser end andre grupper. Det er godt og sundt, og mange lande kigger misundeligt til vores system, der er fremsynet på den offentlige økonomi.

- Og det har altså være et politisk ønske, og pengene skal jo række i mange år, siger Jacob Graven.

Samtidig har politikerne også et ønske om, at ældre skal have en rimelig og tålelig økonomi, derfor er der masser af tillægsydelser til folkepensionisterne.

- Vi vil gerne sørge for, at de ældre får en rimelig og tålelig tilværelse. Og det er det, der gør, at det ikke kan betale sig for alle at spare op til pensionen, blandt andet fordi de bliver trukket i offentlige ydelser. Det er det dilemma, som Pensionskommissionen skal se på, siger Jacob Graven.

Det er regeringen, der har nedsat Pensionskommissionen, og den tidligere overvismand og formand for Velfærdskommissionen, Torben M. Andersen er formand for kommissionen, der blandt andet skal se på, hvordan danskerne kan spare mere op til egen pension uden at blive straffet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip