Østergaard overtager Vestagers ministerium

De Radikales Morten Østergaard overtager Margrethe Vestagers (R) post som økonomi- og indenrigsminister. Men derudover ændres der ikke på andre radikale ministerposter.

Sådan lyder det fra De Radikales nyvalgte leder Morten Østergaard, der på sit første pressemøde i den nye rolle dermed lægger op til en begrænset ministerrokade.

- Jeg er glad for, at vi kan sige, at de radikale ministre, ud over mig selv som bliver økonomi- og indenrigsminister, bliver på deres poster, siger Morten Østergaard.

Han blev søndag enstemmigt valg som politisk leder for De Radikale, efter at Margrethe Vestager har sagt ja til at blive EU-kommissær for Danmark.

Morten Østergaards udmelding betyder, at Socialdemokraterne nu overtager Skatteministeriet fra De Radikale. Dermed er både posten som finansminister, erhvervs- og vækstminister og skatteminister samlet hos det store regeringsparti.

- Det vil være sådan, at vi nu afstår skatteministerposten til Socialdemokraterne, siger Morten Østergaard.

I Socialdemokratiet var der allerede ved ministerrokaden i februar - hvor SF trådte ud af regeringen - en opfattelse af, at De Radikale skyldte. Dengang fik De Radikale lidt overraskende lov til at placere Martin Lidegaard (R) på den attraktive udenrigsministerpost.

Nu får Vestager så også den danske EU-kommissærpost, og dermed er der i byttehandlen lagt op til, at partiet til gengæld må afgive Skatteministeriet til Socialdemokraterne.

Skatteministeriet har været plaget af en stribe dårlige sager, og derfor er det langt fra en nem opgave, der venter en ny socialdemokratisk minister.

Skatteministeriet har blandt andet være beskyldt for at bruge alt for hårdhændede inddrivelsesmetoder. Og allerede den 11. september skal en ny minister være klar til at se på det sprængfarlige system for ejendomsvurderinger.

Her præsenterer et ekspertudvalg sin rapport om de udskældte vurderinger, som har vist sig at være så upålidelige, at det har økonomiske konsekvenser for store vælgergrupper.

Socialdemokraterne håber dog, at kunne bruge posten til en offensiv mod det man opfatter som løfter om ufinansierede skattelettelser fra partierne i blå blok.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ventes først at sætte navn på den nye minister mandag eller tirsdag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip