Østrig tager fingeraftryk af migranter og sletter dem igen

Skrevet af admin

22/02/2016

Dagens topnyheder

De fingeraftryk, der bliver taget af migranter og flygtninge, som ønsker at krydse grænsen mellem Østrig og Slovenien, går oftest tabt få minutter efter, at de er blevet taget.

Det fortæller en østrigsk politimand, som er udstationeret ved grænseovergangen.

- Vi må ikke beholde fingeraftrykkene. Vi gør, som vi får besked på, fortæller politimanden, som ønsker at være anonym, til Reuters.

Ifølge Østrig, som oplevede, at 700.000 migranter krydsede landets grænser sidste år, må over 90 procent af de fingeraftryk, der indsamles fra flygtninge og migranter ved grænsen, ikke gemmes og deles med andre europæiske lande.

Det er kun påkrævet at oplade fingeraftryk til Europas fælles fingeraftryksdatabase, Eurodac, fra personer, som rent faktisk søger asyl i landet, og det er under 10 procent af de personer, som rejser ind i Østrig.

Østrig tager digitale fingeraftryk fra alle, der rejser ind i landet, og tjekker om de har en plettet straffeattest. Men oplysningerne gemmes ikke, hvis man for eksempel agter at rejse videre til Tyskland for at søge asyl.

- Det er et kæmpe problem, at vi ikke har informationer om disse mennesker, og at vi ikke ved noget om, hvor de opholder sig, siger en EU-diplomat i Bruxelles ifølge Reuters og tilføjer, at flere EU-lande har presset på for ændringer på området.

Systemet blev heller ikke ændret, efter at der var problemer med at spore de overlevende, militante islamister, der var involveret i angrebene i Paris i november.

Det er kun lande ved EU's eksterne grænser, som Grækenland og Italien, der skal gemme og dele alle de fingeraftryk, de indsamler.

Kroatien og Finland gemmer fingeraftryk på alle migranter og flygtninge, som ankommer, mens Tyskland kun lukker de personer ind, som agter at søge asyl.

/ritzau/