Østrig vil standse udenlandske penge til imamer

Parlamentet i Østrigs hovedstad, Wien, ventes onsdag at vedtage en lov, der ændrer en række bestemmelser for landets muslimer.

Ikke alle muslimer i Østrig er tilfredse med det.

Godt nok betyder det lempelser på en række områder. For eksempel får muslimske præster ret til at besøge patienter på hospitaler, de får lov at besøge soldater og indsatte i fængsler.

Dertil kommer, at skoler og andre offentlige institutioner skal tilbyde mad, der er lavet i henhold til islams bestemmelser.

Men der kommer også ændringer, som ikke falder i god muslimsk jord. Det bliver slået fast, at Østrigs lovgivning står over sharia, der er et lovkompleks og bestemmelser for leveregler inden for islam.

Sådan en bestemmelse findes ikke i Østrigs love for andre trossamfund.

Samtidig vil lovændringen ifølge det tyske nyhedsbureau dpa sætte en stopper for, at udenlandske imamer kommer til Østrig for at prædike, idet der indføres et forbud imod, at imamer finansieres af udlandet.

Der bliver til gengæld etableret et teologisk uddannelsessted med et islamisk professorat i Wien.

Avisen Wiener Zeitung skriver, at specielt bestemmelsen om, at udlandet ikke må finansiere imamer, møder kritik.

Talsmænd siger, at det er "forskelsbehandling i forhold til andre religioner", men Det Islamiske Trossamfund i Østrig (IGGiÖ) siger nu god for loven med visse forbehold.

Sebastian Kurtz, Østrigs udenrigsminister og integrationsminister, er derimod glad for lovændringen.

Han taler om en "østrigsk islam" og mener, at det er lettere for imamer, der er uddannet i Østrig, at håndtere og kommunikere med unge østrigske muslimer og holde dem væk fra ekstremisme.

- Det er vigtigt for os, at vi i fremtiden får flere og flere imamer, der er opvokset i Østrig, som kan sproget, og som dermed også kan være forbilleder for unge muslimer, siger ministeren ifølge dpa.

Knapt 600.000 af Østrigs 8,6 millioner indbyggere er muslimer.

Det muslimske samfunds forhold til staten Østrig afstikkes i dag i en lov, der er lavet i 1912. Den blev vedtaget, da det daværende østrig-ungarske rige annekterede Bosnien-Hercegovina og skulle integrere muslimske soldater i militæret.

/ritzau/

 

Dagens Gossip