Officer: Vi har afsat Burundis præsident

En generalmajor i Burundis hær siger, at han og en gruppe andre officerer inden for hæren og politiet har afsat landets præsident, Pierre Nkurunziza.

- Masserne har besluttet at tage nationens skæbne i egne hænder for at afhjælpe det forfatningsstridige miljø, Burundi er kastet ud i, siger generalmajor Godefroid Niyombare ifølge BBC.

Meldingen om et pludseligt magtskifte blev dog omgående afvist af præsidentens rådgivere, der betegner det som "en vittighed". Rådgiveren fastholder, at Nkurunziza fortsat er landets præsident.

- Vi betragter det som en vittighed, ikke som et militærkup, siger rådgiveren, Willy Niyamitwe, til Reuters.

Præsidentpaladset skriver på Twitter, at kupforsøget har slået fejl.

Generalmajor Niyombare siger i en udtalelse, at han samarbejder med civilsamfund og andre om at danne en overgangsregering i landet.

Præsidenten fyrede Niyombare fra jobbet som landets efterretningschef i februar, skriver Reuters.

Generalmajoren kom med meldingen om, at præsidenten er afsat, til en gruppe journalister uden for nogle af militærets barakker. Han var omgivet af flere andre højtstående officerer fra Burundis hær og politi.

Et øjenvidne oplyser ifølge Reuters, at soldater har omringet en statslig medievirksomhed og blokeret vejen dertil.

Men en talsmand for Burundis præsident siger til BBC, at regeringen har valgt at skærpe sikkerheden ved den nationale radiostation onsdag af frygt for, at demonstranter ville angribe bygningen.

Nyhedsbureauet AFP skriver, at soldater, der støtter præsidenten, er samlet til demonstration ved radiostationen.

Andre steder i hovedstaden er oppositionstilhængere strømmet ud i gaderne, hvor de jubler og synger af glæde over meldingen om, at præsidenten er afsat, rapporterer BBC og Reuters.

Det østafrikanske land har i de seneste to uger været præget af store demonstrationer, efter at det blev kendt, at præsidenten agter at stille op til en tredje embedsperiode ved valget i næste måned.

Oppositionen mener, at det er i strid med forfatningen, men en forfatningsdomstol har givet grønt lys for, at Nkurunziza kan genopstille.

Indtil videre har flere end 20 mennesker mistet livet i de voldsomme protester, og titusinder er flygtet til nabolande af frygt for, at volden vil brede sig.

Præsident Nkurunziza befinder sig onsdag ikke i landet. Han deltager i et afrikansk topmøde i Tanzania, hvor han mødes med flere andre præsidenter i et forsøg på at løse krisen i Burundi.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip