Ofre for sexmisbrug og gruppevoldtægt kræver erstatning

En række ofre for sexmisbrug i en nordengelsk by har sat gang i en erstatningssag, fortæller pigernes advokater. Sagen har rystet borgere i Storbritannien, fordi myndighederne ikke fik standset et årelangt misbrug.

De 15 piger blev misbrugt af grupper af mænd i Rotherham - en falmende stål- og kulby med høj arbejdsløshed - i årene mellem 1997 og 2013 og kræver nu mellem 930.000 og godt 1,2 millioner kroner hver.

De søger kompensation, fordi de lokale myndigheder og politiet trods advarsler ikke fik sat en stopper for forbrydelserne tidligere.

- Bystyret i Rotherham og South Yorkshire Politi har klart forspildt muligheden for at forebygge den seksuelle udnyttelse af dusinvis af piger i Rotherham, siger advokat David Greenwood, der kører sagen for de 15 ofre.

En rapport, der blev offentliggjort tirsdag, har afdækket, at omkring 1400 børn kan være blevet udnyttet seksuelt i byen, der har 250.000 indbyggere.

Nogle ofre havde fået hældt benzin over sig og truet med at blive sat ild til, truet med pistoler, tvunget til at overvære voldtægter og fik fortalt, at de ville være de næste ofre, hvis de sladrede, oplyses det i rapporten.

Rapportens forfattere har ikke talt med alle 1400 børn, men de derimod lavet undersøgelsen ud fra 38 tilfældigt udvalgte børn, der var kendt af politiet og sociale myndigheder - samt ud fra andre rapporter og sagsakter.

Byrådsformand Roger Stone forlod omgående sin stilling, da rapporten dokumenterede, at myndighederne havde siddet flere advarsler om misbrug overhørig. Onsdag steg presset også på blandt andet den lokale politichef Shaun Wright.

Han er tidligere medlem af byrådet og var ansvarlig for børneområdet fra 2005 til 2010.

Blandt hans kritikere er indenrigsminister Theresa May.

- Jeg mener, at hans eget parti har opfordret ham til at fratræde. Jeg mener, at han bør tage den opfordring op til overvejelse, siger May, der dog ikke kan tvinge Wright til at træde tilbage.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip