Okay, så de her forskere har lige ‘afkogt’ et æg - og det kan få stor betydning i kampen mod kræft

Et hold forskere har tilsyneladende netop fundet ud af, hvordan man ‘afkoger’ et æg.

Det skriver de pågældende forskere i en pressemeddelelse ifølge CNBC.com.

Det lyder måske som et skørt, kulinarisk trylletrick, men ifølge forskerne fra University of California og Flinders University i Australien, kan det faktisk vise sig at få stor betydning for både kræftbehandling, madproduktion og forskellige andre forskningsområder.

Rent teknisk foregår det sådan, når et æg bliver kogt, at de mange proteiner i æggehviden så at sige folder sig ud, for derefter at samle sig igen, i en tættere struktur. Det er processen, du kender, hvor hviden går fra at være gennemsigtig og slimet til at være fast, hvid og gummi-agtig.

Det, forskerne derfor har gjort, er at finde en måde at pille proteinerne fra hinanden igen og lade dem folde sig ud i deres oprindelige struktur - som et råt æg.

‘Tricket’ med ægget er blot en måde, forskerne har brugt til at demonstrere processen med proteinerne - i virkeligheden er det et udtryk for, at det nu generelt  set kan lade sig gøre at ‘spalte’ proteiner på den måde.

Det har tidligere været muligt at gøre noget lignende, men med den metode, de samarbejdende amerikanske og australske forskere har fundet på, kan det nu gøres på få minutter.

- Jeg kan ikke forudse, hvor mange penge, det vil spare, men jeg kan sige, at det vil spare en masse tid, og tid er penge, siger molekylærbiolog Gregory Weiss, som er en af forskerne bag den nye metode.

Han tænker især på den store betydning, det kan få indenfor behandling af kræft. En bestemt slags behandling består nemlig i at bruge laboratoriefremstillede antistoffer, som fæstner sig til kræftcellernes proteiner, så kroppens immunsystem kan gå ind og ødelægge dem.

Den nye protein-procedure vil gøre, at disse antistoffer kan produceres langt hurtigere og billigere end det er tilfældet i dag.

 

Dagens Gossip