Olieprisfald tvinger Venezuela til nedskæringer

Den fortsat faldende pris på olie får nu Venezuela til at skære ned på sit statsbudget. Samtidig siger præsident Nicolás Maduro, at han sammen med andre ministre samt offentligt ansatte bør gå ned i løn på grund af landets faldende indtægter fra eksport af olie.

- Jeg har beordret en række nedskæringer i nationens budget, siger Maduro ifølge nyhedsbureauet AFP.

Maduro afløste ved sidste års valg i Venezuela den afdøde socialistiske leder Hugo Chávez. Men præsidentens popularitet i befolkningen er siden faldet, og Venezuela befinder sig i øjeblikket i en økonomisk krise på grund af de svigtende olieindtægter.

Han vil nu udpege en gruppe eksperter, der skal finde måder at spare på.

- Kommissionen vil tage en økse og hakke overalt, hvor vi har behov for det, siger han.

Og han er selv indstillet på at stå for skud.

- Jeg har bestilt en gennemgang af lønningerne til ministre og statslige virksomheder begyndende med republikkens præsident, siger Maduro.

Det fattige sydamerikanske land er blandt de mest olieafhængige i verden. 96 procent af eksportindtægterne stammer fra salg af olie. Faldet i prisen rammer derfor hårdt. ifølge Maduro bør prisen på en tønde olie ligge omkring 100 dollar. I øjeblikket kan en tønde købes for under 70 dollar.

Og analytikere advarer om, at priserne kan falde yderligere. Især efter at det på torsdagens møde i de olieeksporterende landes organisation, Opec, blev besluttet at fastholde den nuværende produktion.

Venezuela, der er blandt kartellets 12 medlemmer, havde ellers opfordret til at skrue ned for Opecs samlede dagsproduktion på 30 millioner tønder for at få prisen til at stige. Men det blev afvist af blandt andre Saudi-Arabien.

Beslutningen har gjort olie endnu billigere. I USA faldt prisen på en tønde olie fredag til 66,15 dollar. Så billig har den amerikanske WTI-olie ikke været siden september 2009.

/ritzau/AFP

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip