Ombudsmanden undersøger regeringens flygtningeannoncer

Folketingets Ombudsmand rejser sag om regeringens flygtningeannoncer, der er blevet trykt i libanesiske aviser, fordi annoncerne beskyldes for at være vildledende.

Det oplyser ombudsmanden fredag.

- Det har været anført, at ministeriets annoncer isoleret set er faktuelt korrekte, men at de efterlader særligt flygtninge fra Syrien med et forkert billede. Hvis det er tilfældet, kan flygtninge på forkerte præmisser blive påvirket til at undlade at søge asyl i Danmark.

- Jeg mener derfor, at vi bør have afklaret, om ministeriet har levet op til gældende retsprincipper om offentlig information, siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.

I annoncerne oplyser de danske udlændingemyndigheder om ændringer i vilkår for ophold i Danmark, som den nye regering har gennemført.

Blandt andet står der, at man ikke kan blive familiesammenført i Danmark det første år, efter at man som flygtning er kommet til landet.

Annoncerne er trykt i libanesiske aviser, men oprindeligt var det også regeringens plan, at de skulle i en række tyrkiske afviser.

Jørgen Steen Sørensen har nu bedt Udlændinge-, Integrations,- og Boligministeriet om at forholde sig til kommentarerne fra ombudsmanden.

Danmark har derudover besluttet at stramme reglerne for flygtninge på en række områder, der også omfatter, at de sociale ydelser til nyankomne flygtninge nedsættes med op til 50 procent.

I kommentarerne fra ombudsmanden lægges der vægt på, at Institut for Menneskerrettigheder og Dansk Flygtningehjælp i en række artikler vurderer, at annoncerne ikke giver et retvisende billede af forholdene for nytilkomne i Danmark.

Ministeriet ventes at vende tilbage inden 2. oktober.

/ritzau/

 

Dagens Gossip