Omstridt britisk prædikant lokker danskere til Syrien

I ly for offentligheden har en lille kreds af yderliggående salafister i Danmark tæt kontakt til en af de mest kontroversielle og hårdtslående prædikanter i Europa.

En mand, der af både eksperter og organisationer vurderes at stå bag rekrutteringen af mellem 200 og 300 europæiske jihadister til den blodige borgerkrig i Syrien. Det skriver Politiken Søndag.

Den London-bosatte Anjem Choudary, der offentligt har hyldet de 19 dræbte al-Qaeda-medlemmer bag terrorangrebene i USA den 11. september 2001, og hvis organisationer er blevet forbudt ved britisk lov, fortæller til Politiken, at han har tæt kontakt til Danmark.

- Jeg har god kontakt til mine danske brødre, siger han i et eksklusivt interview med Politiken.

Han tilføjer, at henvendelserne fra Danmark om hans hjælp er "regelmæssige". Kontakten foregår primært ved undervisningsseancer, der foregår på det lukkede sociale forum Pal Talk, mens danske muslimer ifølge Choudary jævnligt besøger ham i London.

Netop nu kommunikerer han især med en gruppe salafister på den københavnske vestegn. Gruppen har ikke svaret på Politikens henvendelser.

Choudary ønsker ikke selv at svare direkte på, om han har været med til at sende muslimer fra Danmark ned til den syriske borgerkrig. Dog siger han til Politiken:

- Jeg er blevet velsignet med opgaven at dele de islamiske budskaber med disse unge "mennesker i England, Danmark og andre lande. Og skulle jeg fortælle dem, at de ikke skulle støtte deres brødre i Syrien?".

Rapporten ’Gateway to Terror’, der er udgivet af den britiske organisation Hope Not Hate, der overvåger ekstremisme, betegner Anjem Choudary og hans mange europæiske søstergrupper som det "største enkeltstående rekrutteringsnetværk i Europa" med ansvar for rekrutteringen af mellem 200 og 300 europæiske syriensfarere.

Rapporten dokumenterer, hvordan Anjem Choudarys omfattende netværk forgrener sig til en række europæiske lande, hvor hans Sharia4-grupper er aktive.

Hans støttegruppe i Danmark har ligesom sine søsterafdelinger især arbejdet med kampagner mod at stemme ved demokratiske valg og har forsøgt at indføre shariazoner i bydele med mange muslimske borgere.

/ritzau/

 

Dagens Gossip