Omstridt tysker vil rydde op i EU's bureaukrati

En længe ventet EU-rapport med anbefalinger til at lette de administrative arbejdsbyrder for små og mellemstore virksomheder præsenteres tirsdag i Bruxelles med et lettelsen suk fra erhvervslivet og et opgivelsen suk fra blandt andet fagbevægelsen.

Rapportens kontroversielle konklusioner er allerede overhalet inden om af skarp kritik fra en udbrydergruppe af udvalget, der går imod udvalgsformanden, den konservative tysker Edmund Stoiber, tidligere ministerpræsident i Bayern.

De mange konkrete forslag, der skal gøre det lettere at drive små og mellemstore virksomheder med henblik på at skabe vækst og arbejdspladser, ser stort på arbejdernes vilkår, miljø og sundhed, lyder kritikken blandt andet.

- Fritag så vidt muligt små og mellemstore virksomheder fra EU-forpligtelser, hedder i en af udvalgets anbefalinger.

Det er et blandt flere forslag, som har skabt strid, og medført, at medlemmer har forladt gruppen og skrevet deres egen kritiske rapport hen over sommeren.

Den socialdemokratiske danske europaparlamentariker Ole Christensen har flere gange kritiseret udvalgets arbejde.

- Vi skal ikke bare automatisk undtage små og mellemstore virksomheder fra lovgivningen. Det kan føre til et ræs mod bunden, hvor virksomheder begynder at konkurrere på, hvem der kan tilbyde de dårligste forhold for deres ansatte, siger Ole Christensen.

Også DF's parlamentariker Anders Vistisen har været kritisk over for Stoiber-udvalget.

Flere end 90 procent af de europæiske virksomheder falder inden for kategorien "små og mellemstore virksomheder" ifølge EU-Kommissionen.

Rapporten, hvis konklusioner offentliggøres på en konference med deltagelse af initiativtageren, EU-kommissionsformand José Manuel Barroso, tager afsæt i, at "74 procent af europæerne mener, at EU producerer for meget bureaukrati."

I januar 2007 nedsatte kommissionen en arbejdsgruppe, der skulle se på, hvordan man kan skære ned på de administrative byrder i unionen, og som Stoiber-udvalget er en udløber af. Udvalget vurderer, at dets forslag kan spare EU for 41 milliarder euro (305 milliarder kroner) årligt.

Det danske medlem af det 15 personer store udvalg, Heidi Rønne-Møller, som er international konsulent i FTF, har også kritiseret konklusionerne og i Ugebrevet A4 givet udtryk for, at udvalget har overskredet dets beføjelser.

/ritzau/

 

Dagens Gossip