Ondt i ryggen? Her er fire typiske råd, du ikke skal følge

Skrevet af Aller Media

26/04/2014

Dagens topnyheder

Hvis du har ondt i ryggen, er du sikkert villig til at prøve næsten hvad som helst for at blive smerterne kvit. Følger du alle de anbefalinger, du kender til i forvejen, så er der en risiko for, at du gør det værre for dig selv, fordi der er kommet ny forskning sidenhen, som viser mere eller mindre det modsatte. Det skriver Prevention.com.

Her har sundhedssitet samlet en række typiske råd mod rygsmerter, som i bedste fald ikke virker, og i værste fald kan gøre dine smerter værre:

Her og nu løsning, hvis du har spændinger: Sådan giver du dig selv massage, så du bliver smertefri. Se mere på Femina.dk

Bekæmp rygsmerten med kulde
Har du hørt, at du skal lægge et isomslag på din ryg, hvis du har rigtigt ondt? Varme er bedre, viser en undersøgelse fra Johns Hopkins University. Faktisk kan varmeomslaget mindske smerterne med 60 procent og virkningen kan vare i op til 14 dage. Ud over at lægge varme på bør du lave strækøvelser. Det vil kunne give dig yderligere lindring og i mange tilfælde få smerterne til at forsvinde helt efter fem dage.

Gå til kiropraktor
Er du rutinemæssigt blevet anbefalet at søge kiropraktisk behandling for dine rygsmerter, så kan du risikere, at det er penge ud af vinduet. Forskning fra University of Utah viser, at der er størst sandsynlighed for, at behandlingen kan hjælpe dig, hvis du ikke har haft smerter længere end 16 dage, og hvis dine smerter i ryggen  ikke stråler længere ned end til knæene. Man ved ikke, hvorfor det hænger sådan sammen, men resultatet var ret klart.

Sådan finder du den bedste sovestilling, hvis du har ondt. Se mulighederne på Femina.dk
 

Sov på en hård madras
Det er en ældre antagelse, at rygsmerter kan forbedres, hvis man sørger for at sove på en rigtig hård madras. Eller rettere at en blød madras kan forværre smerterne. Men en ny undersøgelse viser, at hverken den helt hårde eller helt bløde madras er at foretrække. For langt de fleste er en mellemhård madras den bedste løsning, viser en ny mindre undersøgelse blandt 313 deltagere. For at give ryggen yderligere aflastning kan du bruge en pude enten under knæene, mellem knæene eller under maven afhængigt af, hvordan du ligger.

Giv din krop hvile
At holde sig i ro har været anbefalet længe, hvis du har ondt i ryggen, men tilsyneladende kan det have den modsatte effekt. Det degenererer dine muskler, hvis du ligger stille, og det kan gøre smerterne endnu værre eller få dem til at brede sig. En undersøgelse fra University of Washington viser, at yoga er rigtigt effektivt imod rygsmerter – også sammenlignet med mere krævende former for motion. Det er vigtigt, at du ikke stresser din krop, hvorfor også gåture og svømning bliver anbefalet.