Op mod to millioner børn er i akut nød i Nepal

Skrevet af admin

29/04/2015

Mest læste i dag

Omkring 1,7 millioner børn er i akut nød efter jordskælvskatastrofen i Nepal, siger FN's børnefond Unicef.

- Børnene har desperat brug for rent vand og for læ mod regn og kulde. Vandbårne sygdomme udgør en stor risiko for børnene, siger Tomoo Hozumi, der er UNICEF's repræsentant i Nepal.

- Mange familier kæmper hårdt blot for at kunne beskytte sig mod sol og regn, og vi venter at se deres behov for hjælp blive stadigt større i de kommende dage, efterhånden som vi får flere informationer og mere overblik, siger han videre.

Op mod halvdelen af befolkningen i Nepal er børn.

En stor del af nepaleserne har sovet under åben himmel siden skælvet - enten fordi deres hjem blev jævnet med jorden, eller fordi det er i overhængende fare for at styrte sammen under efterskælvene.

Udmattede familier har lagt madrasser ud i gaderne og rejst telte over hele Kathmandu, hvor folk over alt står i kø for at få rent vand, der omdeles af lastbiler.

Hundredtusinder forsøger at komme ud af Kathmandu.

Op mod 100.000 har allerede forladt hovedstaden, og myndighederne venter, at yderligere 300.000 vil gøre det samme.

Nepalesiske myndigheder har endnu ikke overblik over situationen i mange af de landsbyer, der ligger afsondret, og som kan være ramt af store ødelæggelser.

Tusindvis af de kvæstede kan komme til at leve resten af deres liv med permanente skader, hvis de ikke behandles hurtigt og får ordentlig genoptræning, siger nødhjælpsarbejdere.

Skælvet, der blev målt til 7,8, dræbte over 5000 mennesker og kvæstede mindst 10.000.

FN siger, at op mod otte millioner mennesker i 39 af Nepals 75 distrikter er blevet berørt af naturkatastrofen.

Aleema Shivji, der er leder af Handicap International i Storbritannien, siger, at helt op til 50.000 kan være kvæstet, og hun venter i den kommende tid at komme til at stå over for mange med ødelagt rygrad eller mange brud på arme og ben.

/ritzau/Reuters