Opbremsning i økonomien giver flere konkurser

Skrevet af admin

01/12/2014

Mest læste i dag

607 selskaber har i november drejet nøglen om som følge af konkurs. Det er blot fem færre end samme måned sidste år, viser tal fra Experian. Samtidig er det en opbremsning af den positive udvikling, der ellers har præget 2014.

Blandt konkurserne er også en af de mest omtalte konkurser i mange år: konkursen i starten af november af det nordjyske selskab OW Bunker. Indtil videre tæller OW Bunker og fire selskaber i koncernen med i november-konkurserne.

De 607 konkurser svarer til 20 hver dag. Og selv om november typisk har mange konkurser, springer det i øjnene, at det indtil nu er november, der er endt med rekord som måneden i år, hvor flest gik konkurs.

- 2014 har trods alt været et år med faldende konkurser. Med den seneste udvikling er der dog fortsat grund til at udvise forsigtighed i forhold til sine samarbejds- og modparter, siger Frank Papsø, nordisk chef for analyse og forretningsudvikling hos Experian, i en pressemeddelelse.

Frank Papsø peger på, at konkurstallene er præget af, at temperaturen på verdensøkonomien er i underkanten af det ønskelige, hvilket de faldende oliepriser med al tydelighed bekræfter.

- Det har indflydelse på verdenshandlen og dermed den internationale værdiskabelse, og det rammer især Danmarks eksportintensive brancher - ikke mindste transport, fødevarebranchen og landbrug, siger analysechefen.

Det er dog hos hoteller og restauranter, man ser den relative største stigning af konkursantallet i årets sidste efterårsmåned. Antallet af konkurser lander på 43 konkurser i forhold til 36 i november 2013. Væksten i overnatninger har ellers ligget på omkring fem procent.

- Forklaringen skal formentlig ses i en vis overkapacitet, der kan give anledning til prispres og lav belægningsgrad, siger Frank Papsø.

/ritzau/