Oppositionen i Burkina Faso varsler oprør mod ny leder

Oppositionspartierne i Burkina Faso nægter at acceptere, at oberstløjtnant i hæren Isaac Zida skal være landets nye leder, efter at den tidligere præsident Blaise Compaoré blev afsat fredag.

Isaac Zida meddelte lørdag, at han har taget magten i det vestafrikanske land. Men det kommer ikke til at ske uden modstand, varsler oppositionen, som søndag har indkaldt til demonstrationer.

- Den politiske opposition og civile organisationer gentager, at sejren efter folkets oprør og ledelsen af en overgangsregering tilhører folket og ikke på nogen måde bør blive konfiskeret af hæren, siger oppositionen i en meddelelse efter at have diskuteret krisen lørdag.

- Vores drøftelser bekræfter, at denne overgang skal være demokratisk og af civil karakter, står der videre.

Tidligere lørdag opfordrede Den Afrikanske Union også til, at militæret skal give plads til en civil overgangsregering.

- Formanden for Den Afrikanske Unionen understreger, at forsvars- og sikkerhedsstyrkerne har pligt til at stille sig selv til rådighed for de civile myndigheder, skriver unionen i en meddelelse.

Den Afrikanske Unions freds- og sikkerhedsråd, som står for at indføre sanktioner, hvis der sker brud på den demokratiske proces i unionen, vil diskutere krisen i Burkina Faso mandag.

Burkina Fasos militærtop har lørdag givet sin støtte til, at oberstløjtnant Isaac Zida overtager magten som chef for en overgangsregering.

- Oberstløjtnant Isaac Zida er enstemmigt blevet valgt til at lede overgangsregeringen efter Blaise Compaoré, stod der i en erklæring som blev udsendt, efter at militærcheferne havde mødtes for at beslutte, om Zida eller militærchefen Honore Traore skulle overtage magten.

63-årige Blaise Compaoré sad 27 år ved magten, før han blev væltet efter to dages voldsomme demonstrationer. Omkring 30 personer blev angiveligt dræbt torsdag under urolighederne.

Det er uklart, om dødstallet indbefatter hele landet eller kun hovedstaden Ouagadougou, hvor demonstranter brændte parlamentet ned i protest mod den nu afsatte præsident, der er flygtet til Elfenbenskysten.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip