Oprørerne i krigshærget Aleppo afviser FN-våbenhvile

Militære og politiske oppositionsgrupper i den udbombede og krigshærgede syriske by Aleppo afviser FN's initiativ til en midlertidig våbenhvile.

FN's særlige udsending i Syrien, den svensk-italienske diplomat Staffan de Mistura, har længe turneret med planen om at få de stridende parter til at indgå våbenhvile og dermed bane vej for livsvigtig nødhjælp.

- Vi afviser at mødes med hr. Staffan de Mistura, med mindre det sker på baggrund af en bred løsning på det syriske drama, præsident Bashar al-Assad og hans ledelses afgang og at krigsforbrydere bliver retsforfulgt, siger oprørerne i en skriftlig udtalelse.

Oprørerne siger at FN's forslag ikke gør nok for at lette på den katastrofale humanitære krise, som er foranlediget af, at Assads styrker bruger kemiske våben og nedkaster dødbringende tøndebomber.

Det er ikke for nylig dokumenteret, at regeringsstyrkerne bruger kemiske våben. FN destruerede sidste år efter aftale med den syriske regering hærens kemiske våbenlagre.

Der var i sidste måned i Aleppo med FN's mellemkomst aftalt en våbenhvile, men kampene fortsatte, og der blev meldt om store tab på begge sider af fronten.

Mistura mødtes lørdag med den syriske udenrigsminister i Damaskus for at færdiggøre aftalen om en ny våbenhvile. Målet var at fastfryse kampene i seks uger. Men oprørene vil ikke være med og siger, at der ikke kan indgås en aftale om Aleppo på bekostning af de andre syriske byer, hvor der kæmpes.

Flere end 200.000 har mistet livet i Syrien i den snart fire år lange krig.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip