Oprørerne står nu kun en times kørsel fra Bagdad

Oprørsoffensiven i Irak har flyttet sig til byen Baquba, der ligger kun 60 kilometer fra Bagdad, og FN's særlige udsending til Irak siger, at han frygter, at landet er ved at gå mod opløsning.

Fra Baquba er der kun en times kørsel på motorvejen til den irakiske hovedstad. Oprørere fra Den islamiske stat i Irak og Levanten (ISIL) og andre yderliggående sunnioprørere ventes at gøre forsøg på at angribe Bagdad.

275 amerikanske soldater er sendt til byen for at beskytte USA's ambassade.

Oprørerne rykkede tirsdag også frem mod oliebyen Baiji, hvor de omringede Iraks største olieraffinaderi. I en kort periode tidligt tirsdag overtog oprørerne kontrollen over flere byområder og politihovedkvarteret, hvor de skal have fået fat på mange våben.

De militante blev drevet på tilbagetog efter kort tid, og tirsdag formiddag var byen fyldt med regeringssoldater og shiamuslimske militssoldater, oplyser kilder til BBC.

Mindst 44 fanger er natten til tirsdag blevet dræbt under et angreb på en politistation i den strategisk vigtige by Baquba. Der hersker imidlertid stor usikkerhed om, hvem der er ansvarlig for drabene.

En talsmand fra de irakiske sikkerhedsstyrker siger, at islamistiske oprørere står bag drabene, mens oprørerne siger, at fangerne blev dræbt af sikkerhedsstyrker, da de indsatte forsøgte at flygte fra fængslet.

Sunnimuslimer, som føler sig marginaliseret og forfulgt af landets shiamuslimske flertal, har i den seneste tid gjort fælles sag med Isil-oprørerne.

Det sker i et forsøg på at få styrtet den shiamuslimsk-dominerede regering, der også kritiseres stærkt af USA for ikke at have gjort nok for at skabe forsoning og samarbejde på tværs af landets forskellige religiøse grupper.

FN's særlige udsending til Irak, Nickolay Mladenov, siger i et interview med nyhedsbureauet AFP, at konflikten er "livstruende" og udgør en fare mod hele regionen.

- Irak står over for den største trussel mod dets suverænitet og territorielle integritet i årevis, siger han.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip