Optrapning: Ukrainske demonstranter får fat i våben

Demonstranter i en besat offentlig bygning i Luhansk i det østlige Ukraine har erobret våben. Myndighederne har lukket indfaldsvejene til byen, hvor konflikten mellem prorussiske grupper og tilhængere af styret i Kijev synes stærkt optrappet.

Myndighederne siger ifølge nyhedsbureauet dpa, at aktivisterne er styret fra Moskva.

Efter at prorussiske grupper har stormet flere offentlige bygninger i det østlige Ukraine er situationen i byer som Tjarkov, Kharkiv, Luhansk og Donetsk igen ustabil.

- Urolighederne er styret udefra, siger lederen af den lokale forvaltning i Tjarkov, Igor Baluta, hvor myndighederne har ryddet en administrationsbygning for "separatister."

Samtidig bebuder grupper, som er tro mod Moskva, nye og udvidede aktioner.

Søndag aften trængte en gruppe demonstranter ind i en regional regeringsbygning i Kharkiv, hvor de hejste det russiske flag på toppen af bygningen, rapporterer nyhedsbureauet AFP.

Tidligere søndag trængte prorussiske demonstranter ind i en lokal regeringsbygning i Donetsk og i sikkerhedstjenestens kontorer i Luhansk.

Ukraine beskylder Ruslands præsident, Vladimir Putin, for at stå bag aktionerne i det østlige Ukraine. Indenrigsminister Arsen Avakov siger, at han har beordret politiet til med fredelige midler at genoprette ro og orden.

- Putin og Janukovitj beordrede og betalte for den seneste bølge af separatistisk uro i den østlige del af landet, skriver Avakov på Facebook.

Viktor Janukovitj blev afsat som Ukraines præsident under store uroligheder i februar. Nu har en midlertidig og proeuropæisk regering taget over frem mod præsidentvalget 25. maj.

I Donetsk trængte cirka 100 mennesker ind i den lokale regeringsbygning, hvor de foldede det russiske flag ud for at trodse den proeuropæiske overgangsregering i hovedstaden Kijev.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip