Oscar-indstilling overrasker dansk instruktør

Filminstruktøren Nils Malmros havde ikke forventet, at hans film "Sorg og glæde" ville blive indstillet som den danske kandidat til en Oscar i kategorien "Bedste udenlandske film".

- Jeg blev lidt overrasket, må jeg sige. Jeg havde ikke set den her komme. Hele det der Oscar er et mærkeligt spil. Det handler nok så meget om, hvordan man vurderer, at dem derovre vil se på tingene.

- Det er ikke nødvendigvis udtryk for, det er den bedste film, men der skal selvfølgelig være noget indhold for overhovedet at blive valgt. Så jeg er stolt over indstillingen, siger Nils Malmros til Ritzau.

En komité med syv repræsentanter fra filmbranchen og Det Danske Filminstitut, DFI, udpegede torsdag enstemmigt Malmros' film foran Niels Arden Oplevs "Kapgang" og Pernille Fischer Christensens "En du elsker".

"Sorg og glæde" tager udgangspunkt i en tragisk hændelse fra Malmros' eget liv, hvor filmens hovedperson - en filminstruktør - kommer hjem fra et foredrag og finder sine kone, der har dræbt parrets lille datter. Flere scener er optaget i Malmros' egen have i Aarhus-forstaden Højbjerg.

Spørgsmål: Er det den bedste film, du har lavet?

- Der er ingen, som kan være i tvivl om, at det er den film, som er lavet mest med hjertet. Derfor står den mit hjerte nærmest. Men om det er den bedste, det er lige som at spørge en mor, hvilket af hendes børn hun bedst kan lide.

- Filmen behandler et sårbart stof. Jeg har gjort alt, hvad jeg kunne for ikke at være sentimental. Det har været en svær balancegang. I Amerika vil man gerne have, at film er sentimentale, så derfor havde jeg ikke rigtig set indstillingen komme, siger Nils Malmros.

Instruktøren griner selv, da han konstaterer, at han er kommet en smule tættere på en Oscar. Først skal filmen nemlig igennem flere udvælgelsesprocesser, før han 15. januar finder ud af, om han er Oscar-nomineret. Derfor bliver champagnepropperne heller ikke skudt af torsdag aften.

- Jeg skal ud og holde foredrag her i aften om "Sorg og glæde", men ellers har jeg ingen akutte fejringsplaner, siger Nils Malmros.

/ritzau/