Over 11.000 vestafrikanere er døde af ebola

Antallet af personer, der dør som følge af den smitsomme ebolavirus, stiger endnu.

I de lande, som er værst ramt af udbruddet af den dødbringende virus, har flere end 11.000 personer mistet livet, oplyser Verdenssundhedsorganisationen (WHO) onsdag.

I alt er 11.005 døde af ebola i de vestafrikanske lande Sierra Leone, Liberia og Guinea, mens 26.593 mennesker er blevet smittet med virussen.

Historiens værste udbrud af ebola begyndte dybt inde i skovene i det sydlige Guinea i 2013, inden det spredte sig til Liberia og Sierra Leone.

Broderparten af dødsfaldene stammer fra Liberia, hvor 4716 personer har mistet livet til ebola. I Sierra Leone og Guinea er henholdsvis 3903 og 2386 døde af sygdommen.

Selvom det samlede antal eboladødsfald fortsætter med at stige, så er WHO klar til at erklære Liberia ebolafrit lørdag. Men kun hvis der ikke opdages nye tilfælde af sygdommen i landet inden.

Antallet af nye smittede falder også i Guinea og Sierra Leone. I løbet af den seneste uge er ni personer i hvert af de to lande blevet smittet. Det er det laveste antal i næsten et år.

WHO indrømmede i april, at organisationen svigtede, da den skulle håndtere ebolaepidemien.

Blandt andet var man for langsom til at alarmere omverdenen og koordinerede ikke indsatsen ordentligt.

- WHO's indledende svar var langsomt og utilstrækkeligt, lød det fra WHO-ledelsen i en meddelelse.

Ebola smitter mellem mennesker via kropsvæsker, mens flagermus, der bærer sygdommen, kan smitte mennesker ved bid.

Symptomer ses indledningsvis ved høj feber, hovedpine, muskelømhed, mavepine, træthed, diarré, ondt i halsen, udslæt og opkast.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip