OVERBLIK: Det handler konflikten i Ukraine om

Tysklands Angela Merkel og Frankrigs François Hollande mæglede i dag mellem den russiske præsident Putin og den ukrainske præsident Porosjenko i det første firepartsmøde, som omhandlede det østlige Ukraine.

Få et overblik over konflikten i Ukraine her:

* Den væbnede konflikt i Ukraine tog fart i midten af april 2014, da prorussiske separatister begyndte at gøre oprør mod styret i Kijev.

* Forinden havde den ukrainske halvø Krim revet sig løs og blev siden annekteret af Rusland.

* Separatisterne erklærede selvstændighed og oprettede folkerepublikker i Donetsk og Lugansk.

* Siden april sidste år er cirka 8000 mennesker meldt dræbt ifølge FN's højkommissariat for menneskerettigheder.

* Konflikten har udløst en dyb krise mellem Rusland og Vesten, som har indført sanktioner mod Rusland på grund af russisk indblanding på separatisternes side. Rusland har svaret igen med sanktioner mod Vesten.

* Den 12. februar blev den såkaldte Minsk-aftale indgået mellem Rusland, Ukraine, Tyskland og Frankrig.

* Ifølge aftalen skulle tunge våben trækkes væk fra fronten. Der skulle afholdes lokalvalg, og forfatningen skulle ændres, så det østlige Ukraine kunne få en støre grad af selvstyre. Efter det ville regeringen i Kijev igen få kontrol med grænsen til Rusland.

* Fredag erkendte den franske præsident François Hollande, at implementeringen af Minsk-aftalen ikke når i mål i år, blandt andet fordi lokalvalg i Østukraine må udskydes på grund af sikkerhedssituationen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip