Overblik: Forstå vækstplanforhandlingerne

* Regeringens bud på en ny vækstpakke hedder "Danmark helt ud af krisen - virksomheder i vækst".

* Den skal ses som en overbygning til sidste års vækstpakke og vil ifølge regeringen løfte bruttonationalproduktet med cirka seks milliarder kroner. Det er nogenlunde samme løft som vækstpakken sidste år.

* Vækstpakken indeholder 89 større og mindre initiativer. Hovedpunkterne er:

* Regeringen vil sikre investeringer i små og mellemstore virksomheder for cirka otte milliarder kroner ved at ændre beskatningsregler for investeringer og forlænge nogle nuværende låneordninger.

* Regeringen vil sikre kvalificerede medarbejdere til virksomhederne ved at bruge penge på efteruddannelse og oprydning i jobjunglen. Der skal sættes tre milliarder kroner af til grundforskning.

* Regeringen vil lempe og afskaffe energiafgifter for cirka seks milliarder kroner for virksomheder. Det drejer sig primært om at lempe den såkaldte PSO-afgift.

* Prisen for hele planen ligger i omegnen af 10 milliarder kroner.

* Pengene skal blandt andet findes på afgiftsforhøjelse på cigarillos, afgiftsændringer for taxier, en pulje til efteruddannelse og ændret statstilskud til Storebæltsbroen.

* Regeringen vil derudover finde to milliarder kroner til finansieringen ved at bruge en ubrugt pulje fra sidste års vækstplan. Det afviser Venstre dog, og det bliver et slagsmål i de kommende forhandlinger.

* Et andet stridspunkt bliver en sænkelse af PSO-afgiften, der er en del af energiforliget, som et bredt flertal i Folketinget - heriblandt Enhedslisten og SF - står bag. Venstre vil lempe afgiften mere end regeringen ønsker.

* Regeringen forventer, at initiativerne vil øge den strukturelle beskæftigelse med omkring 1500 personer frem mod 2020.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip