Overblik: Forstå vækstplanforhandlingerne

* Regeringens bud på en ny vækstpakke hedder "Danmark helt ud af krisen - virksomheder i vækst".

* Den skal ses som en overbygning til sidste års vækstpakke og vil ifølge regeringen løfte bruttonationalproduktet med cirka seks milliarder kroner. Det er nogenlunde samme løft som vækstpakken sidste år.

* Vækstpakken indeholder 89 større og mindre initiativer. Hovedpunkterne er:

* Regeringen vil sikre investeringer i små og mellemstore virksomheder for cirka otte milliarder kroner ved at ændre beskatningsregler for investeringer og forlænge nogle nuværende låneordninger.

* Regeringen vil sikre kvalificerede medarbejdere til virksomhederne ved at bruge penge på efteruddannelse og oprydning i jobjunglen. Der skal sættes tre milliarder kroner af til grundforskning.

* Regeringen vil lempe og afskaffe energiafgifter for cirka seks milliarder kroner for virksomheder. Det drejer sig primært om at lempe den såkaldte PSO-afgift.

* Prisen for hele planen ligger i omegnen af 10 milliarder kroner.

* Pengene skal blandt andet findes på afgiftsforhøjelse på cigarillos, afgiftsændringer for taxier, en pulje til efteruddannelse og ændret statstilskud til Storebæltsbroen.

* Regeringen vil derudover finde to milliarder kroner til finansieringen ved at bruge en ubrugt pulje fra sidste års vækstplan. Det afviser Venstre dog, og det bliver et slagsmål i de kommende forhandlinger.

* Et andet stridspunkt bliver en sænkelse af PSO-afgiften, der er en del af energiforliget, som et bredt flertal i Folketinget - heriblandt Enhedslisten og SF - står bag. Venstre vil lempe afgiften mere end regeringen ønsker.

* Regeringen forventer, at initiativerne vil øge den strukturelle beskæftigelse med omkring 1500 personer frem mod 2020.

/ritzau/

 

Dagens Gossip