Overblik over sagen om kokain for 43 millioner

* Tre mænd er anklaget i straffesag i Aarhus for forsøg på at købe 200 kokain, som skulle sendes til Danmark. Prisen var 43,5 millioner kroner.

* Hovedpersonen er den 30-årige tysker MS, der bor i Sydspanien.

* Politiet har døbt sagen "Operation Orion."

* Det amerikanske narkopoliti DEA advarede i 2012 dansk politi om, at tyskeren var mistænkt for at ville importere kokain til Nordeuropa. Sagen døde dog hen.

* I 2013 fortalte DEA fra kontoret i Bogota i Colombia, at tyskeren nu var i færd med at planlægge en handel med kokain til Danmark.

* DEA har også agenter ansat på USA's ambassade i København og har tidligere haft meget tæt samarbejde med dansk politi.

* En tidligere kriminel colombianer, som DEA aflønner, blev sat til at spille rollen som aktiv i guerillabevægelsen Farc, der var villig til at levere kokain til tyskeren. Han kaldes Maria.

* Der var flere møder i Bogota i maj og august 2013 mellem Maria, tyskeren og dennes colombianske ven.

* Maria fortsatte skuespillet efter aftale med DEA. De mødtes i København i oktober 2013.

* Forinden havde politiet i Aarhus fået en dommers tilladelse til, at Maria kunne være civil agent for politiet - men han måtte ikke indgå en aftale om handlen.

* På en vinbar i København tilkaldte tyskeren en dansker, som han kender. Denne er tiltalt for at ville aftage noget af kokainen i Danmark.

* Tyskeren og hans ven blev sendt videre til to møder med en forklædt britisk betjent i Aarhus i december.

* Nær Banegården i Aarhus blev de to anholdt 5. december. Samtidig blev danskeren anholdt i sit hjem i Stege. Danskeren er tiltalt for skulle aftage en del af de 200 kilo kokain.

* Under efterforskningen rejste dansk politi til Miami i USA. På et hotelværelse fik de mulighed for at udspørge Maria.

* Både en special agent fra DEA i Washington DC, Maria fra Colombia samt den britiske undercover agent Tony er rejst til Aarhus for at vidne under retssagen.

* Forsvarerne mener, at politiaktionen er ulovlig, fordi Maria gik for vidt. Og at den megen snak ikke udgør et strafbart forsøg.

/ritzau/

 

Dagens Gossip