OVERBLIK: Se argumenter for og imod patentreformen

For:

* Det bliver lettere for danske virksomheder at beskytte deres opfindelser i hele Europa. De vil kun behøve at sende ansøgningen om patent ét sted hen i stedet for at skulle have patentet valideret i hvert enkelt land.

* Det gør det billigere for virksomhederne. Beregninger fra EU-Kommissionen viser, at det i dag koster op mod 240.000 kroner at søge patent i hele EU. Efter reformen vil det koste 35.000 kroner i gennemsnit.

* Fortalerne mener, det giver bedre vilkår for de virksomheder, som skal leve af at sælge deres idéer til andre lande - de får bedre mulighed for at skabe nye danske arbejdspladser.

* Hvis Danmark tilslutter sig patentdomstolen, får vi en lokal afdeling her i landet, hvor danske virksomheder kan få afgjort patentstridigheder.

Imod:

* Hvis Danmark tilslutter sig den europæiske patentdomstol, bliver domstolen fremover den øverste myndighed i patentsager, og dermed afgiver vi suverænitet.

* Det europæiske enhedspatent vil sandsynligvis betyde, at der vil blive taget langt flere patenter. Modstanderne frygter, at det vil gå ud over innovationen og udviklingen og sætte små og mellemstore virksomheder under pres.

* Modstandere frygter desuden, at et fælles patentsystem vil betyde, at grænserne for, hvad man kan tage patent på, vil blive udvidet, så man i praksis vil se patenter på gener, planter og software.

* De danske virksomheder kan fortsat søge enhedspatentet og høste fordelene, selvom det ender med et dansk nej til patentdomstolen. Desuden kan vi altid tilslutte os senere, når vi har set, hvordan systemet kommer til at fungere i praksis.

/ritzau/

 

Dagens Gossip