Overlæge: Ivrig soldyrkning er stadig ikke sundt

Skrevet af admin

16/10/2013

Mest læste i dag

Kræftens Bekæmpelse har ikke været for ivrige for at få danskerne ind i skyggen, selv om en ny undersøgelse viser, at soldyrkere med hudkræft i gennemsnit lever seks år længere end befolkningen generelt.

- Det er stadig vigtigt at beskytte sig mod for stærk sol for at undgå at få modermærkekræft og hudkræft. Det er ikke sundt at få for meget sol, fastslår overlæge i Kræftens Bekæmpelse Inge Haunstrup Clemmensen.

Et hold danske forskere er ifølge Politiken på vej med en undersøgelse, der viser, at ivrige soldyrkere, der har fået almindelig hudkræft, i gennemsnit lever seks år længere end befolkningen i almindelighed.

De har øvrigt også har en lavere forekomst af både blodpropper i hjertet og knogleskørhed end resten af befolkningen.

- Undersøgelsen viser ikke nogen årsagssammenhæng om, at det er solens stråler, der giver længere levetid, siger Inge Haunstrup Clemmensen og fortsætter:

- Det er meget mere sandsynligt, at gruppen af soldyrkere er de mennesker, som har råd til sommerhus, have og spiller tennis og løber ture. For lige præcis hjerte-kar-sygdomme og hoftebrud er de sygdomme, som folk overlever længere, hvis de dyrker motion.

Inge Haunstrup Clemmensen er ærgerlig over, at undersøgelsen nu er med til at så tvivl om, at det kan være sundt at få for meget sol.

Forskerne bag undersøgelsen advarer da også selv mod overdreven soldyrkelse.

- Man skal bestemt have respekt for solen - og undgå solskoldninger, ikke mindst hos børn og unge, for på den måde især at mindske forekomsten af den slemme form for hudcancer, malignt melanom, siger professor Børge Nordestgaard, Herlev Hospital, til Politiken.

- Men vi har de seneste år set en vis grad af solforskrækkelse, og det er efter min mening at gå i den anden grøft.

Børge Nordestgaard er en af forskerne bag undersøgelsen, der offentliggøres i videnskabstidsskriftet International Journal of Epidemiology.

I undersøgelsen er helbredsrelaterede data fra 4,4 millioner danskere i alderen 40-100 år analyseret. Analysen dækker perioden 1980-2006. 130.000 borgere, der havde haft almindelig hudkræft, blev sammenlignet med resten af befolkningen.

/ritzau/