Overlevende i Hiroshima bærer ikke nag efter USA's bombe

admin

425 uger siden

|

27/05/2016

Dagens topnyheder

Fredag skal Barack Obama som den første amerikanske præsident besøge Hiroshima, der i august 1945 som den første by nogensinde blev ramt af en atombombe.

Her vil den amerikanske præsident stå ansigt til ansigt med nogle af de mennesker, der overlevede det amerikanske atomangreb, som kostede mellem 70.000 og 100.000 mennesker livet ved nedslaget og i perioden to til fire måneder efter eksplosionen.

På trods af at USA bevidst dræbte tusindvis af civile, vil Barack Obama ikke officielt sige undskyld til japanerne, når han besøger Fredsmindeparken i den hårdt prøvede havneby.

Præsidenten har tidligere sagt, at han ikke vil gøre sig til herre over sin forgængers beslutning.

En meningsmåling lavet af nyhedsbureauet Kyodo News viser, at 80 procent af 115 overlevende ikke ønsker en undskyldning fra Obama under besøget.

Blandt svarene lyder det, at en undskyldning kunne stå i vejen for selve besøget, eller at det ikke er på sin plads, fordi Japan selv begik forfærdelige handlinger under krigen.

91-årige Sunao Tsuboi, der overlevede atombomben i Hiroshima, bebrejder ikke USA, at landet smed bomben for at få Japan til at overgive sig.

- Jeg har ikke tænkt mig at bede præsidenten om en undskyldning, siger han til AFP.

Sunao Tsuboi har tidligere fortalt til tv-kanalen NHK, at han ville udtrykke sin taknemmelighed for, at præsidenten viser sin respekt for ofrene ved at besøge Hiroshima.

Foruden atombomben i Hiroshima brugte USA også en atombombe i Nagasaki.

Heller ikke Terumi Tanaka, generalsekretær for en forening for overlevende efter atombomberne, vil kræve en undskyldning fra Barack Obama.

- Japan startede krigen og fortsatte med at holde den i gang.

- Regeringen (den japanske, red.) burde tage fuldt ansvar for vores lidelser, siger den 84-årige mand til den japanske netavis Asahi Shimbun.

/ritzau/