Overraskende vinder i Giroen - Richie Porte taber tid

En af de helt store overraskelser i årets Giro d'Italia indtraf tirsdag.

Et udbrud holdt nærmest sensationelt hjem på den 200 kilometer flade 10. etape fra Civitanova Marche til Forli, der ellers var designet til at ende som en dyst mellem feltets bedste sprintere.

Til sidst vandt 25-årige Nicola Boem (Bardiani-CSF) fra Italien spurten foran landsmanden Matteo Busato (Southeast Pro Cycling).

Sky-rytteren Richie Porte endte som etapens store taber. På grund af mekaniske problemer mod slutningen af etapen mistede australieren 47 sekunder i forhold til de øvrige favoritter, så han dumpede fra tredje- til fjerdepladsen samlet.

Senere blev Porte idømt en tidsstraf på yderligere to minutter, fordi han efter punkteringen lånte et hjul af landsmanden Simon Clarke fra Orica-Greenedge.

Ifølge reglerne må man ikke modtage hjælp fra en rytter fra et andet hold.

Et udbrud på fem italienske ryttere sad alene i front næsten hele dagen, men feltet havde undervejs fuld kontrol over kvintetten. Troede man.

Blandt andre danske Lars Bak (Lotto-Soudal) var med til at sætte hårdt tempo for at køre den tyske sprinter André Greipel frem til sejr.

Mod alle odds lykkedes det imidlertid for udbruddet at holde hjem, selvom italieneren Oscar Gatto (Androni-Sidermec) blev ramt af en punktering, så kvintetten blev reduceret til en kvartet.

Mod slutningen af etapen blev Richie Porte ramt af en punktering, så han mistede tid til konkurrenterne.

Spanske Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) bevarede føringen i den samlede stilling.

Samlet fører Contador fortsat med tre sekunder ned til italieneren Fabio Aru (Astana).

Spanieren Mikel Landa Meana (Astana) er nummer tre med et minus på 46 sekunder i forhold til Contador.

Richie Porte er 3,09 minutter efter spanieren efter sin uheldige dag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip