Overset ”grusomt” kolesterol giver hjertesygdom

Skrevet af John Meyer

22/01/2013

Mest læste i dag

De fleste danskere ved, at forhøjet kolesterol er livsfarligt. Men de færreste er klar over, hvilken type af kolesterol, der oftest slår ihjel. Kolesterol bliver opdelt i ”det god”' HDL kolesterol, ”det onde” LDL kolesterol og ”det grusomme” kolesterol. Det er det såkaldt grusomme kolesterol – også kaldet restpartikel kolesterol' der er den helt store skurk.
Det viser et nyt studie med 73.000 danskere, der kaster lys over en længerevarende debat om emnet. Resultatet er netop publiceret i tidsskriftet Journal of the American College of Cardiology.


- Vores nye undersøgelse viser, at det grusomme kolesterol er en direkte årsag til åreforkalkning og heraf følgende iskæmisk hjertesygdom og tidlig død. Ved at undersøge 73.000 personer fandt vi, at en stigning i grusomt kolesterol tredobler risikoen for iskæmisk hjertesygdom, hvor hjertet mangler ilt pga. af forsnævrede eller blokerede kranspulsårer, siger professor Børge Nordestgaard, der er overlæge på Herlev Hospital og klinisk professor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.


- Med den nye viden håber jeg vi kan blive skarpere på at sætte ind med forebyggende behandling, idet mere end hver femte dansker har forhøjet grusomt kolesterol. Desuden håber vi, at lægemiddelindustrien vil udvikle nye lægemidler specielt rettet mod forhøjet grusomt kolesterol, understreger professoren.


Udbredt sygdom i hele verden
Alene i Danmark får 20.000 danskere hvert år diagnosen iskæmisk hjertesygdom og ca. 150.000 danskere lever med sygdommen i øjeblikket. World Health Organization estimerer, at 17 millioner mennesker årligt dør af hjertekarsygdom, der er den hyppigste af alle dødsårsager i verden.