Overvismand: Pensionsfinte er fin for finanspolitik

Regeringen har kunnet føre en mere ekspansiv finanspolitik i en krisetid, fordi den har fået 110 milliarder kroner ekstra i statskassen ved at fremrykke beskatning af kapitalpensioner.

Det siger overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen om regeringens såkaldte pensionsfinte. Den har givet skatterabat til de, der lader deres kapitalpensioner beskatte før tiden.

- Hvis man ikke havde gjort det, måtte man føre en strammere finanspolitik i en krise, hvor vi har behov for at styrke beskæftigelsen. Ved at lave disse finter har vi kunnet føre en mere ekspansiv finanspolitik, siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Den lempeligere finanspolitik i en krisetid vejer tungere end det modsatte hensyn: At Danmark med fornuft først beskatter rate-og kapitalpensioner, når de udbetales.

Bagsiden af medaljen er, at regering og Folketing muligvis kan komme til at forgribe sig på pengene, og så vil de mangle, når velfærden fremover skal finansieres, mener han.

Det er som udgangspunkt bedst, at indtægterne falder, når der er brug for dem, så der er størst indtægter i de tiår med flest folkepensionister, påpeger overvismanden.

- Så kommer skatterne ind i takt med, når der forventes højere offentlige udgifter, fordi der er mange gamle. Der er fornuft i at beskatte, når der kommer mange gamle, som har sparet op til pension. Det taler for ikke at røre pengene siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Faren er, at den offentlige økonomi slet ikke er blevet forbedret med pensionsfinten. Regeringen flytter bare rundt på nogle beløb for at undgå, at Danmark får et offentligt underskud over tre procent, som ligger over EU's loft, påpeger Whitta-Jacobsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip