På et år er Colombias antal kokaplanter øget eksplosivt

05/05/2015 05:58

admin

Nyheder

Mest læste i dag

I løbet af blot et år er der sket en eksplosiv stigning i antallet af kokaplanter i Colombia.

Det meddeler USA i en rapport fra Det Hvide Hus.

Fra 2013 til 2014 er arealet, hvor kokaplanterne dyrkes, vokset fra 80.500 hektarer til 112.000 hektarer. Det svarer til en stigning på 39 procent.

På det nye areal er det ifølge rapporten fra Det Hvide Hus muligt at producere 245 ton kokain fra kokaplanternes blade.

De nye tal kommer efter flere års tilbagegang eller stilstand i plantearealet, og den kraftige vækst er blandt andet begrundet med, at mange kokaplantager ligger i områder, hvor det ikke er muligt for den USA-ledede indsats at sprøjte gift fra fly.

- De amerikanske data over koka-dyrkning og kokainproduktion i Colombia viser en betydelig stigning i 2014. Flere faktorer påvirker sandsynligvis stigningen. Blandt andet at der ses øget dyrkning i områder, hvor det ikke er muligt at udrydde planter fra luften, lyder det i rapporten.

Sprøjtningen af de giftige stoffer, der skal få bugt med koka-produktionen fra luften, er blevet kritiseret på grund af de miljømæssige konsekvenser.

Så sent som i april opfordrede de colombianske sundhedsmyndigheder ifølge nyhedsbureauet TT til at skrotte metoden, da WHO har registreret den benyttede sprøjtegift som kræftfremkaldende.

I rapporten fra Det Hvide Hus understreges det dog, at USA fortsat vil bidrage til Colombias kamp mod dyrkelsen af kokaplanter og fremstillingen af kokain.

- USA støtter fortsat Colombias regering i at bremse strømmen af narkotika og i at reducere de ødelæggende konsekvenser, der knytter sig til narkotikaproduktion og -forbrug, skriver Det Hvide Hus.

/ritzau/