Pakistanere marcherer 370 km for at afsætte regeringen

To protestgrupper - én ledet af oppositionspolitikeren Imran Khan, og én ledet af den religiøse leder Tahir ul-Qadri - er torsdag på vej mod Pakistans hovedstad, Islamabad.

Med sig på marchen fra den østlige by Lahore har de tusindvis af pakistanere, der alle kræver, at regeringen går af.

Protesterne har givet næring til de politiske spændinger i landet, der er plaget af et islamistisk oprør, kronisk mangel på el og en haltende økonomi. Protesterne har desuden skabt fornyet bekymring for et centralt problem i pakistansk politik: Magtkampe mellem militær og politikere.

Imram Khan og Tahir ul-Qadri er ikke officielt allierede, men de er begge højlydte modstandere af regeringen med premierminister Nawaz Sharif, der kom til magten sidste år i Pakistans første valg, hvor magten blev givet videre fra én folkevalgt regering til den næste.

Den religiøse leder Qadri, der har boet i Canada, kræver regeringens afgang inden slutningen af august. Hans støtter, som for manges vedkommende har været involveret i blodige sammenstød med politiet, kommer typisk fra muslimske skoler og organisationer i Pakistan.

Qadri lover pakistanerne en hel del, hvis hans bevægelse får magten i landet.

- Alle hjemløse vil få tag over hovedet, alle arbejdsløse vil få et job, lavtlønnede vil blive forsynet med daglige fornødenheder, siger den religiøse leder i en tale i forbindelse med marchen.

En af Qadris anklager mod regeringen er, at hans folk bliver dræbt af politiet, og at det efterfølgende ikke efterforskes.

I sidste uge opfordrede han sine støtter til at gå til modangreb, hvis de blev angrebet af politiet - et træk, der har givet frygt for yderligere voldeligheder.

Samtidig hævder Imran Khan, at han blev snydt ved valget i maj sidste år, og han kræver en omfattende undersøgelse.

Han rejser i en specialdesignet skudsikker container med vinduer, mens hans støtter skal gå den 370 kilometer lange march med oppakning og forsyninger.

De har meddelt, at de slår lejr i Islamabads gader, indtil deres krav er opfyldt - inklusiv kravet om at premierminister Sharif skal trække sig.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip