Palæstinensere sætter ild til jødisk helligdom i Nablus

Palæstinensere har sat ild til Josefs grav - en jødisk helligdom - i Nablus på Vestbredden, fortæller både israelske og palæstinensiske sikkerhedskilder.

Lokale medier bringer billeder af en mindre bygning i flammer. Stedet er omgivet af etagebyggeri.

En talsmand for Israels hær, Peter Lerner, skriver på Twitter, at hæren vil pågribe og "stille gerningsmændene til ansvar, genopbygge stedet og sikre, at man igen frit kan besøge Josefs grav".

- Vi ser på denne hændelse med alvor, og vi fordømmer på det kraftigste dette angreb på et helligt sted. Vi vil finde og anholde dem, som står bag ildspåsættelsen, siger militæret i en udtalelse ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, fordømmer episoden ifølge nyhedsbureauet AFP.

Det sker kort efter, at den israelske premierminister har opfordret den palæstinensiske ledelse til at tage afstand fra vold.

- Det er på tide, at præsident Abbas stopper med ikke blot at retfærdiggøre disse episoder, men også stopper med at tilskynde til dem, siger Benjamin Netanyahu.

Ildspåsættelsen i Nablus kommer i forlængelse af flere ugers stigende uro med knivstik og skuddrab i blandt andet Jerusalem og på Vestbredden.

Den militante og islamistiske gruppe Hamas har fredag opfordret palæstinensere til at rette deres vrede og raseri mod Israel.

32 palæstinensere og syv israelere har mistet livet i de seneste ugers uro, og blandt de døde er ti palæstinensere, som angreb israelere med knive på gader og i busser i Israel.

Uroen er blandt andet udløst af, at palæstinenserne føler sig presset på deres helligste sted i Jerusalem, al-Aqsa-moskeen ved Tempelbjerget.

Palæstinensere føler sig truet af, at et stigende antal jøder ønsker at bruge den hellige plads til at bede.

FN's Sikkerhedsråd vil drøfte den forværrede situation på et møde. Der ventes ingen resolution fredag, men ifølge Reuters vil rådet formentlig udsende en erklæring med opfordring til parterne om at indstille volden.

/ritzau/

 

Dagens Gossip