Palæstinensere tier om israelsk farvel til Kairo-møde

Mens israelerne tirsdag har forladt de indirekte våbenhvileforhandlinger i Kairo efter raketangreb på det sydlige Israel fra Gaza, er palæstinenserne fortsat til stede i den egyptiske hovedstad.

Her har Egypten prøvet at få de stridende parter til at enes om en langvarig våbenhvile i Gaza ved at bevæge sig frem og tilbage mellem de to delegationer, der har holdt til i hvert sit lokale.

- Der sker ikke nogen fremskridt. Tingene er blevet mere kompliceret, erkender den palæstinensiske chefforhandler Azzam al-Ahmad, der er et fremtrædende medlem af selvstyrepræsident Mahmoud Abbas' Fatah-parti, over for nyhedsbureauet AFP.

Både han og hans kollega Saeb Erekat, der tirsdag var på besøg i Moskva, beskyldte tidligere på dagen Israel for at hale forhandlingerne i langdrag.

Azzam al-Ahmad kommenterer ikke, at israelerne er blevet hjemkaldt efter brud på en midlertidig våbenhvile. Men han siger, at palæstinenserne har fremlagt deres krav for at indgå en længerevarende aftale for de egyptiske værter, og at man nu afventer den israelske reaktion.

Siden 5. august har israelerne og palæstinenserne med Egyptens mellemkomst forlænget midlertidige våbenhviler, der foreløbig har sat en stopper for fire ugers blodige krigshandlinger, som har kostet 2016 palæstinensere, 64 israelske soldater og tre civile israelere livet.

Imens afviser den islamistiske Hamas-bevægelse at stå bag tirsdagens raketangreb på Beersheba i det sydlige Israel, som har fået den israelske regering til at svare igen med luftangreb på "terrormål" i Gaza og hjemkaldelsen af forhandlerne fra Kairo.

- Det er Israel, der er skyld i, at volden igen er eskaleret, siger Hamas-talsmand Sami Abu Zuhri i en e-mail til nyhedsbureauet dpa.

- Hamas har intet som helst kendskab til raketaffyringer fra Gaza, siger han.

Hamas sidder på magten i Gaza og kræver blandt andet, at det overbefolkede område får en ny havn og en egen lufthavn. Til gengæld afviser man et israelsk krav om, at alle miltante grupper nedlægger deres våben.

Palæstinensiske kilder i Kairo siger til israelske medier, at de palæstinensiske forhandlere vil forlade den egyptiske hovedstad onsdag uden en ny forlængelse af den våbenhvile, der egentlig skulle gælde frem til klokken 23 tirsdag dansk tid.

/ritzau/