Palæstinensisk samlingsregering tager over i Gaza

Fatah og Hamas er på et møde i Kairo nået til enighed på "alle områder" i striden om en længe forsinket palæstinensisk samlingsregering, som nu med øjeblikkelig virkning "tager kontrol over Gaza".

De to rivaliserende palæstinensiske grupper nåede frem til en "omfattende aftale" efter to dages forhandlinger i den egyptiske hovedstad, siger forhandlere fra begge sider.

Fatah og Hamas indgik i juni en aftale om at danne en samlingsregering, men den blev aldrig reelt indsat blandt andet som følge af fortsatte stridigheder og konflikten mellem Hamas og Israel hen over sommeren.

Den palæstinensiske selvstyrepræsident, Mahmoud Abbas, har beskyldt det islamistiske Hamas for at have en skyggeregering, som blev ved med at styre den krigshærgede Gazastribe.

Hamas klagede til gengæld over, at de palæstinensiske selvstyremyndigheder ikke betalte løn til 45.000 offentligt ansatte i Gaza.

- Fatah og Gaza er nået frem til en omfattende aftale om, at enhedsregeringen vender tilbage til Gaza, siger Jibril Rajoub fra Fatah til nyhedsbureauet AFP.

Enhedspagten blev indgået mellem Abbas' moderate Fatah og Hamas i april for at få afsluttet mange års bitre stridigheder mellem Det Palæstinensiske Selvstyre med base på Vestbredden og den islamistiske bevægelse, der har siddet på magten i Gaza siden 2007.

Samlingsregeringen, der har base i Ramallah på Vestbredden, blev taget i ed af Abbas 2. juni, hvor Hamas-regeringen samtidig officielt trådte tilbage i Gazastriben.

Men stridigheder om ubetalte lønninger til de offentligt ansatte hos selvstyremyndighederne førte næsten til et totalt brud mellem de to grupper.

- Alle offentligt ansatte vil blive betalt af enhedsregeringen, fordi de alle er palæstinensere, og fordi det er alle palæstinenseres regering, siger Azzam Ahmed fra Fatah.

Moussa Abu Marzouk fra Hamas' politiske ledelse siger, at kontrollen over Gazas grænseovergange - et andet stridspunkt - skal ligge hos FN.

- FN vil nå til enighed med Israel og enhedsregeringen om, hvordan grænseovergangene skal styres, siger Marzouk.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip