Paris-angreb sætter skub i EU-samarbejde mod terror

EU-Kommissionen vil til maj præsentere en ny sikkerhedsstrategi med sigte på at bekæmpe terrorisme.

Men allerede inden da håber kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, at der er fundet en løsning på den årelange strid mellem Europaparlamentet og medlemslandene i ministerrådet om udveksling af oplysninger om flypassagerer.

Timmermans siger på et pressemøde onsdag i Bruxelles, at man i kommissionen ikke er i tvivl om, at det er absolut nødvendigt at få mulighed for at følge folk på rejser inden for EU gennem udveksling af flyselskabernes såkaldte PNR-oplysninger.

- Vi vil lave en gennemgang af vores forslag, for at se om vi kan komme parlamentet og ministerrådet i møde. Vi vil lytte meget nøje til dem, siger Timmermans.

Det er mere end to år siden, Europaparlamentets borgerrettighedsudvalg slog bremserne i under forhandlingerne af frygt for borgernes retssikkerhed.

Den liberale hollandske europaparlamentariker Sophie in 't Veld fører an i koret af skeptikere.

Under en debat tidligere onsdag gentog hun sit krav om, at kommissionen må fremlægge et helt nyt forslag - og at der samtidig er brug for klare regler om databeskyttelse.

Borgerrettighedsudvalgets formand, den britiske socialdemokrat Claude Moraes, oplyser, at han forventer en tidsplan fra den britiske ordfører på forslaget, Timothy Kirkhope, efter et møde 4. februar.

/ritzau/

 

Dagens Gossip