Partier: Regeringens jobbonus er for kortsigtet

10/05/2015 17:43

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Det skal være mere attraktivt at arbejde, og langtidsledighed skal bekæmpes.

Det mener regeringen, som derfor søndag har fremlagt et udpil, der skal sikre ledige en økonomisk bonus, hvis de kommer i arbejde.

Tiltaget er et skridt i den rigtige retning, men er for kortsigtet, mener flere partier.

SF's formand Pia Olsen Dyhr er positiv, men ser også mangler i udspillet.

- Det er rigtig godt, at regeringen vil give en jobbonus til dem, der er i lang tid har stået uden for arbejdsmarkedet, siger hun.

- Det er dog en meget kortvarig model, så det er svært at sige, hvor stor effekten bliver. Den store udfordring er at få skabt nogle flere job, siger hun.

Jobbonussen, som er en skattefri bonus på op til 1500 kroner om måneden, er rettet mod personer, der har været ledige i mindst et år.

Bonussen skal kun udbetales i andet halvår af 2015.

Liberal Alliance finder det problematisk, at eksempelvis dagpengemodtagere ikke er omfattet af regeringens forslag om en jobbonus.

- Regeringen erkender nu, at alt for mange danskere kun har en svag økonomisk tilskyndelse til at arbejde, siger skatte- og finansordfører Ole Birk Olesen (LA).

- Men regeringens forslag om en midlertidig jobpræmie for en udvalgt gruppe af ledige er jo netop kun en midlertidig løsning på et varigt problem, og det gælder kun for udvalgte ledige, siger han.

Også De Konservatives gruppeformand Brian Mikkelsen mener, at udspillet burde have et længere tidsperspektiv, og han savner viden om, hvordan forslaget skal finansieres.

- Det er et skridt i den rigtige retning. Men der er brug for en mere permanent løsning, hvor vi hæver beskæftigelsesfradraget og sænker skatten på arbejde, siger han.

- En hovsa-bonus løser ikke problemet. Det skal altid kunne betale sig at arbejde. Hvor regeringen så vil finde pengene er en anden sag. Mig bekendt har de efterhånden brugt de sidste godt og grundig, siger han.

Men arbejdsløshed skyldes ikke mangel på økonomiske incitamenter, mener Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen, som ikke tror, at regeringens udspil vil "gøre nogen særlig forskel".

- Når der er danskere, der går arbejdsløse, så er det fordi, der er færre ledige job, end der er arbejdsløse. Det ændrer en bonus intet som helst ved, siger hun.

/ritzau/