Partier vil lade sikkerhed og forurening afgøre bilafgift

admin

427 uger siden

|

17/05/2016

Dagens topnyheder

Politikere i begge side af folketingssalen vil ændre afgifter på biler, så de ikke afhænger af bilens pris, men af tekniske ting som dens vægt, CO2-udledning og sikkerhed.

Forslaget kommer fra en alliance bestående af Dansk Industri, De Danske Bilimportører og bilejernes organisation, FDM.

- Det er helt rigtigt at omlægge registreringsafgiften til at være teknisk baseret, så det er forurening, sikkerhed og andre tekniske parametre, der afgør afgiften. Så jeg synes, det er et udmærket udspil, siger Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær.

Han bakkes op af sin ordførerkollega i De Radikale, Martin Lidegaard. Partiets støtte til forslaget afhænger dog af, at det er både klimamæssigt og økonomisk sammenhængende.

- Jeg håber, at regeringen vil tage oplægget alvorligt og fremlægge et egentligt udspil på området, siger Martin Lidegaard i et skriftligt svar til Ritzau.

Hos Alternativet er transportordfører Christian Poll tilhænger af idéen om at lade bilens klimaeffekt afgøre afgiften. Men han vil ikke sænke det samlede afgiftstryk.

Socialdemokraterne har også et mål om "en mere klimavenlig og moderne bilpark", men partiet har ikke et konkret forslag i skuffen, siger skatteordfører Jesper Petersen:

- Socialdemokratiet går ind for en omlægning af afgifterne, hvor der kommer de samme penge i statskassen som i dag fra bilbeskatningen, men hvor afgifterne i højere grad indrettes efter klimaeffekt og mere effektivt bidrager til en grønnere bilpark.

Dansk Folkeparti er især bekymret over, hvad et nyt afgiftssystem vil gøre ved brugtvognsmarkedet, pointerer Dennis Flydtkjær:

- Det betyder meget for den enkelte familie, hvis bilen pludselig bliver meget mindre værd, fordi vi politikere laver et nyt afgiftssystem. Så vi skal lave en lang indfasningsperiode eller andre tiltag, der tager hensyn til brugtvognsmarkedet.

Forslaget fra industrien og bilejerne lægger op til, at registreringsafgiften kan være løbende i stedet for i dag, hvor hele afgiften betales på én gang.

I regeringspartiet Venstre kalder skatteordfører Louise Schack Elholm forslaget for "en god idé". Men regeringen har ingen aktuelle planer om at ændre systemet.

- En af udfordringerne er, at der er et finansieringsproblem, siger hun.

- Indtil videre har vi forhandlinger om indkomstskatten og ejendomsvurderinger i efteråret – vi har relativt meget på skatteområdet. Registreringsafgiften er ikke noget, vi har tænkt os at gå i gang med lige nu.

- Vi kan godt se idéen i det. Det er jo ikke fordi, vi synes, at det er en god idé at beskatte folk på værdi. Det kunne være smart med et incitament til at vælge en mere sikker bil.

/ritzau/