Pas på fransk gedeost: Kan indeholde farlig bakterie

08/11/2014 13:11

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Fødevarestyrelsen advarer efter et tip fra de franske myndigheder om gedeosten Pelardon fra Fermier de la Borie. Gedeosten kan, ifølge de franske myndigheder, indeholde en særlig ondartet E.coli-bakterie.

Bakterien kan give voldsomme mavesmerter, blodig diarré og i sjældne tilfælde nyresvigt. Fødevarestyrelsen fik fredag aften beskeden fra de franske fødevaremyndigheder, men de har endnu ikke noget overblik over, hvilke danske butikker, der sælger osten.

- Vi har ikke kunne få oplyst til hvilke danske importører, den er solgt til. De oplysninger har vi ikke fra Frankrig, oplyser presseansvarlig Erik Jepsen fra Fødevarestyrelsen, der siger, at man regner med at få oplysningerne senere lørdag.

Man har fra Fødevarestyrelsens side taget kontakt til det danske importørnetværk for at få opklaret, hvor gedeosten sælges.

- Den kan godt være alvorlig, så derfor er det vigtigt, at folk smider de oste ud, siger Gudrun Sandoy, der er specialkonsulent fra Fødevarestyrelsen

- Bakterien kan give diarré - bloddiarré - og ret alvorlig sygdomme. Med de oplysninger vi har, kan det godt være en, der giver nyresvigt, men man ved aldrig helt, før man har grupperet den.

Hvis man føler sig syg efter at have spist osten, skal man søge læge, anbefaler hun. Gedeosten kan nemlig resultere i alt fra et par ubehagelige toiletbesøg til en tur på hospitalet.

- Det er alt fra milde diarré-forløb til lange sygdomsforløb, hvor folk bliver indlagt. Det kan blive en alvorlig omgang især for svage. Det er sådan, at de her nyresvigt-tilfælde rammer desværre tit også børn, så vi ser med ret stor alvor på den, siger hun.

Bakterien er af den type, der kaldes VTEC. Det største udbrud af en lignende bakterie var i Japan i 1996, hvor spirer smittede 9000 japanere.

/ritzau/