Pas på: Professor advarer mod dansk svinekød

Skrevet af admin

|

16/07/2014

Dagens topnyheder

Import og grænsehandel med svinekød fra Danmark skal øjeblikkeligt stoppes, mener Steinar Westin, der er professor i samfundsmedicin ved Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet (NTNU).

Professoren frygter, at antibiotikaresistente bakterier bliver spredt fra dyr til mennesker.

- Der er al mulig grund til at advare forbrugere og madkæder mod at købe dansk svinekød. Når otte ud af ti danske svin er smittet på slagterierne, så er der stor fare for, at smitten følger med svinekødet ud i butikkerne.

- Det er katastrofalt at få bakterien ind på sygehusene. Og selv om du ikke selv bliver syg, så kan du smitte din bedstemor med en dødelig sygdom, siger Steinar Westin til den norske avis Nationen.

Det er spredningen af den resistente svinebakterie MRSA (gule stafylokokker), som han henviser til. Madtilsynet i Norge har som mål at udrydde svine-MRSA af hensyn til folkehelbredet.

- Antibiotikaresistens er et globalt problem, og vi ønsker at begrænse brugen af antibiotika i madproduktionen, sagde Kari Bryhni fra Madtilsynet til NTB tirsdag.

Samtidig mener Folkehelsetilsynet i Norge, at man ikke kan udelukke smitte fra kød.

- Vi ved frygtelig lidt om, hvor stor risikoen er. Vi kan ikke udelukke, at personer kan blive smittet på den måde, men med god hånd- og køkkenhygiejne er risikoen meget lille, siger overlæge Jørgen Bjørnholt.

Han mener, at der er behov for mere forskning for at finde ud af mere om, hvordan smitten spredes.

/ritzau/NTB