Patientforeninger vil sikre fortrolighed i sundhedsvæsen

Skrevet af admin

21/07/2016

Mest læste i dag

Det er katastrofalt, at sundhedsoplysninger og cpr-numre ved en fejl kan ende hos en privat kinesisk virksomhed.

Det mener landsformand Knud Kristensen fra Sind, der er er en patientforening for sindslidende.

- Det bør jo for pokker ikke kunne lade sig gøre. Man bør statuere et eksempel og få placeret et ansvar. Det er så kritisabelt.

- Hvis man ikke kan have tiltro til, at det, man siger til sundhedsvæsenet, forbliver privat, så nedbryder vi hele fundamentet for vores sundhedsvæsen, lyder det fra Knud Kristensen.

Han mener ikke, at man bare kan trække på skuldrene over dårlig sikkerhed i omgangen med sundhedsoplysninger.

- Det er jo ikke sikkert, at oplysningerne kommer ud. Men når sådan noget her sker, er der en risiko. Når ens sundhedsoplysninger kommer ud, kan det jo have nogle grimme konsekvenser.

- Potentielle arbejdsgivere, bekendte eller naboer skal ikke nødvendigvis kende ens sundhedsoplysninger, siger han.

Hos Patientforeningen, der oprindeligt er startet som en støtteforening til et privathospital, mener formand Niels Jørgen Langkilde, at episoden kalder på, at man ser mere overordnet på datasikkerheden i sundhedsvæsenet.

- Tiden er inde til, at man nedsætter en kommission til at gennemgå datasikkerheden og databehandlingen på sundhedsområdet. Det skal man gøre, så patienterne igen kan føle sig trygge ved at aflevere informationer til sundhedsvæsenet, siger han.

Reaktionerne kommer, efter det onsdag kom frem, at et brev fra Statens Serum Institut til Danmarks Statistik i februar 2015 ved en fejl endte hos en kinesisk virksomhed på Østerbro. I brevet var to cd'er med mere end fem millioner cpr-numre og tilknyttede sundhedsoplysninger.

Oplysningerne var ikke beskyttet eller krypteret.

De involverede myndigheder mener at vide, at ingen uvedkommende fik adgang til de følsomme oplysninger. Den medarbejder, der i første omgang åbnede det fejlleverede brev, skyndte sig eget udsagn at aflevere cd'erne til rette vedkommende hos Danmarks Statistik.

/ritzau/